Krúdyra emlékeztek Nyíregyházán – Az író születésének 144. évfordulója közeleg

Születésének 144. évfordulóján több helyszínen is Krúdy Gyulára emlékeztek ma Nyíregyházán. Rövid életének ellenére is rendkívül termékeny szerző volt, több mint hatvan regényt és háromezer elbeszélést írt. A szabolcsi megyeszékhelyen számtalan helyen őrzik emlékét.

 

Krúdy Gyula egykori szülőházánál kezdődött a pénteki, szinte egész napos megemlékezés a városban. A Szent István utcán Halkóné dr. Rudolf Éva önkormányzati képviselő helyezte el a koszorút. A város büszkesége, a magyar irodalom egyik legjelentősebb alakjának emléke végig kíséri a szabolcsi megyeszékhelyet, szobrok, táblák és a műveiben említett helyszínek árulkodnak róla, hogy az író itt született és mennyire szerette Nyíregyházát.

Koszorúzás és ünnepi műsor

A következő helyszín, még szintén a Szent István utcán az író egykori iskolája volt, amely épületbe jelenleg a Kossuth Lajos Gimnázium diákjai járnak. Itt Rákóczi Ildikó helyezte el az emlékezés virágait az önkormányzat nevében. Az ünnepség utolsó állomása a Bessenyei tér volt, ahol a Krúdy Gyula Gimnázium 11. évfolyamos tanulói egy irodalmi műsorral elevenítették fel a 19. század végi Nyíregyháza hangulatát. Már hagyománynak számít, hogy évről évre a Krúdy Gyula Gimnázium diákjai emlékeznek egy saját műsorral a modern magyar prózaírás kiváló mesterére.

A tehetség

A jókedv és a bohémság jelent meg az asztalon, ez a két jelző igazán jellemző volt az íróra – mondta köszöntőjében dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

A tehetsége az, ami fenntartja mind a mai napig a nevét. Ha valaki belegondol abba, hogy mikor született, ugye 1878-ban, és mit látott gyermekként vagy fiatal felnőttként, akkor láthatta Nyíregyháza egy régi arcát, láthatta Nyíregyháza igazából első nagy fejlődési szakaszát, amikor elkezdett a város polgárosodni. Olvasmányaim során nem találkoztam még senkivel sem, aki a mi városunkról olyan szemléletesen írt, úgy tudta volna átadni az utókornak azt a miliőt, amit mi már utódok nem ismerhetünk. Ha valaki még tovább gondolja ezt az életet, akkor van benne egy első világháború, van benne egy Trianon és a Trianon utáni magyar társadalomnak egy meghasonlása, egy sokkal rosszabb gazdasági, társadalmi környezet, amelyben aztán ő majd befejezi az életét, de mégis a tehetség az, ami azt gondolom, hogy kiemelte amellett, hogy igen grafomán ember is volt” – mondta beszédében dr. Ulrich Attila.

Krúdy Gyula legjelentősebb művei a Szindbád novellák, az íróra emlékezve 2021-ben egy különleges színháztörténeti múzeum is nyílt a Nyíregyházi Belvárosi Kulturális Negyedben. Az író rendkívül termékeny szerző volt, életműve több mint hatvan regényt és háromezer elbeszélést, ezernél is több cikket, karcolatot, valamint négy színművet is tartalmaz.

Kapcsolódó galéria

Krúdy nap Nyíregyháza belvárosában