Kreatív játszónap a LEGO-nál –  A pajtától az időgépig
Fotó: Szarka Lajos

A LEGO csoport nyíregyházi gyárának dolgozói ünnepeltek és játszottak a hagyományos Play Day alkalmával, a márka 90. születésnapján. Június 10-én üres volt a gyárépület, hiszen valamennyi dolgozó a múzeumfaluban volt. A köszöntők után számtalan kreatív és szórakoztató program, tanulós játéklehetőség kínálkozott a déli gulyás és a Kelet Brass Band muzsikája mellé. Vasárnap családi nappal folytatódik az ünnepségsorozat.

Chresten Bruun, a nyíregyházi gyár igazgatója Csehország és Mexikó után érkezett városunkba, a LEGO Manufacturing élére. Magyarul köszöntötte pénteken délelőtt a nyíregyházi dolgozókat, és elmondta, hogy a céget 1932-ben egy dán asztalos alapította. Mára a világ 140 országában vannak jelen, és több mint 25 ezer embernek adnak munkát.

„Az egyik legnagyobb LEGO gyár a nyíregyházi. 2008-ban jött létre, azóta folyamatosan bővül.  Több mint 3500 kollégával dolgozunk itt, Nyíregyházán. Én magam egy éve vagyok itt, sok időt töltök a termelésben, sok emberrel találkozom, és nagyon jó itt lenni Nyíregyházán” – mondta Chresten Bruun, a LEGO Manufacturing Kft. gyárigazgatója.

6 éve egy globális dolog a játékos dolgozói nap, amely kicsit összekovácsolja a kollektívát. Minden alkalomnak van egy központi témája, az idei apropója a 90 év. Az emberek megismerik egymást a gyárfalakon kívül, és találkoznak a különböző műszakokban dolgozó emberek is. Voltak kisebb zenei programok, működött a pajtadiszkó, úgyhogy a helyszín kiválóan alkalmas a múlt, jelen és a jövő időgépét megindítani.

A világjárvány két éve után most ismét kimerészkedtek a nyíregyháziak is a szabadba, éppúgy, mint ahogy Londonban vagy Ázsiában is áll a termelés a játszónapon.

„Az itteni játékok, nyilván sok LEGO kockaalapú játékunk van, adja magát. Az itteni játékok idén a múlt, jelen és a jövő mentén rendeződnek el. Ilyen témáink vannak. Nagyon sok mindent lehet csinálni, onnantól, hogy valaki kiül egy plédre társasjátékozni, vagy szabadon épít a LEGO kockatengerben, egészen odáig, hogy megismerkedik azokkal a civil szervezetekkel, partnereinkkel, akikkel hosszú távú programokat fejlesztünk, közösen” – tájékoztatott a cég kommunikációs vezetője, Siket Lóránt.

A LEGO két korosztálynak szóló játékai után két éve megalkotta a 18+-os csomagokat. Gyakran esik szó a LEGO edukációról, arról a játékos és korszerű tanulási módszerről és eszközparkról, mely jelen van már nyíregyházi iskolákban és az egyetemen is. A legújabb fejlesztés pedig az inkluzív pedagógiát támogató Érzékenyítő Társasjáték, melyet civilekkel közösen építettek, és mára már több ezer gyerek játszott ezekkel.

„Másfél éve dolgozunk együtt a LEGO-val, az LS csoport szervezésében. Büszkén jelenthetem, hogy nemcsak adomány formájában kapunk ebből a sok-sok jóból, hanem a tudásukból is. Közös fejlesztésű játékainak vannak, amivel az a célunk, hogy a sima és fordított, fogyatékosságban érintett és fogyatékosságban nem érintett gyerekek kapcsolódása minél akadálymentesebb legyen” – fogalmazott Bokor Györgyi, az Egy sima, egy fordított – Egyesület az inklúzióért egyik vezetője.

Itt volt ez a társasjáték is, LEGO- és DUPLO-kockákból, korcsoportok szerinti tematikával. A játék mellett színpadra lépett a Kelet Brass Band. A szervezők, tekintettel a szomszédunkban zajló háborúra, visszafogott programot készítettek elő. A vasárnapi családi napon aztán a több mint négyezer résztvevő újabb játékokkal és újabb együttesekkel találkozhat, pl. a Lóci játszik zenekarral.

Kapcsolódó galéria

LEGO Play Day a múzeumfaluban 2022