Közzétette a központi középiskolai felvételi előzetes eredményeit az Oktatási Hivatal

A maximális 100 pontból átlagosan 49,5 pontot gyűjtöttek azok a nyolcadikos diákok, akik január 19-én kitöltötték a felvételi tesztet magyarból és matematikából. Idén is matematikából születtek gyengébb eredmények, az átlagpontszám az ötvenszázalékos eredményt sem éri el, hiszen a maximális 50 pontból átlagosan 19,5 pontot szereztek a vizsgázók. Magyarból 29,9 pont az országos átlag, ennél tavaly és tavaly előtt is magasabb eredmények születtek.

Hasonlót tapasztaltak a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban is – mondta az intézmény igazgatója, Márk Attila Olivér:

Az 50 pontos magyar feladatlapon, átlagban 40 pontot értek el a felvételiző gyerekek, matematikából pedig 24 pontot. Ha összeadjuk a két értéket, akkor 64 pont az átlaga a hozzánk jelentkező fiataloknak. A tavalyi felvételizőknél 66 pont volt az átlaguk. Kettő ponttal csökkent az eredmény, ez nyilván sok mindennek köszönhető. A feladatokkal kapcsolatban azt tapasztaltuk, hogy évről évre fogósabbak – most idén, a magyar szakos kollégáimnak az volt a meglátása, hogy bekerült a feladatsorba sok logikai készséget is mérő feladat, amely 'buktatókat' tartalmazott. Matematikánál pedig úgy véljük, hogy sok a 10 feladat. Általában a 7. feladatig jutnak el a gyerekek, így az utolsó három feladat, amely általában szöveges és logikai képességeket, kompetenciákat mér, azokra már nem nagyon marad idejük a nyolcadikosoknak és így sajnos elkezdenek kapkodni.

A Kölcsey Ferenc Gimnáziumban évek óta nagy figyelmet fordítanak többek között a humán tantárgyakra, a nyelvoktatásra, de az elmúlt években egyre nagyobb teret kap az informatika is. Idén több mint 60 diák érettségizik majd középszinten informatikából és lesznek olyan fiatalok, akik emelt szinten adnak számot tudásukról. Az érdeklődés egyre nagyobb az informatika iránt a Kölcsey-ben, így a következő tanévben is indul ilyen tagozat az iskolában. Emellett emelt szintű nyelvi oktatás is biztosított az intézményben.

Három tagozatunkra szóbeli felvételi is lesz ebben a hónapban. A haladó angol nyelvi tagozatra lesz szóbeli elbeszélgetés, a magyar-történelem tagozaton történelem tantárgyból, valamint német haladó tagozaton német nyelvből.

A 9. évfolyamra felvételizők januári írásbelijére 55 ezren jelentkeztek, a 6 évfolyamos gimnáziumi írásbelire 9600-an, a 8 évfolyamosra pedig közel 6 ezren. A hatodikosok és a negyedikesek átlagpontszáma, akárcsak az előző években, magasabb volt, mint a nyolcadikosoké. A hatosztályos gimnáziumok írásbeli felvételijén 55 volt az átlagpontszám, ami alacsonyabb az egy évvel ezelőtti 64,4 pontos átlageredménynél. A nyolcosztályos gimnáziumba készülők átlagosan 55,4 pontot szereztek idén, egy évvel ezelőtt pedig 68,5 pont volt az átlageredmény.

 

Dér Vivien