Köztisztviselők napja – A nyíregyháziak szolgálatában
Fotó: Szarka Lajos

Az 1992. július 1-jén életbe lépett köztisztviselői törvényre emlékezve rendezik 1997 óta hazánkban a köztisztviselők és közalkalmazottak ünnepnapját. Ez alkalommal a hagyományok szerint a nyíregyházi önkormányzat is köszöntötte dolgozóit. Elismeréseket, jutalmakat adtak át hétfőn délután a meghatározott szolgálati esztendők után. A nyíregyházi Polgármesteri Hivatal dolgozóit az énekes, Bebe köszöntötte.

 

A köztisztviselők napja nyíregyházi ünnepségének házigazdája a Polgármesteri Hivatal címzetes főjegyzője, dr. Szemán Sándor volt. Utalt az egymás után sorakozó nehéz esztendőkre, melyek nyomot hagytak a mindennapokban a hivatalban is, de helyt állt a gárda és megerősödve kerültünk ki ezekből a helyzetekből. Töltsünk a munka után és mellett is időt egymással, köszönet az egész évi derék munkáért! – fogalmazott dr. Szemán Sándor.

A Polgármesteri Hivatalban jól megy az együttműködés – kezdte köszöntőjét a polgármester. Ez az alkalom arról szól, hogy megünnepeljük azokat, akik a köz szolgálatában állnak.

„Úgy gondolom, hogy emberekkel bánni a legnehezebb, ennél csak egy súlyosabb eset van, ügyfelekkel bánni. Azok tudják, akik rendszeresen ügyfélszolgálaton dolgoznak. Én úgy érzékelem, hogy a Polgármesteri Hivatal munkája az ténylegesen a közért, a városunkért, és nagyon jó színvonalon történik. Van még egy kulcsszó az ünneplés és a köszönet mellett, az elismerés. Lehet anyagi és lehet erkölcsi. Ez most erkölcsi, hogy itt vagyunk, de a közgyűlés a múlt héten hozott egy bölcs döntést az anyagi elismerés mellé. Gondolom, már mindenki tudja, hogy az illetményalap elsejétől 60 ezerről 70 ezerre növekszik, de ezen túl is vannak még tervezett lépések” – fogalmazott a polgármester, dr. Kovács Ferenc.

Nincsenek most újabb pályázati források, de folyamatosan dolgozni kell, fel kell készülni, hiszen ha megjelenik a kiírás, akkor gyorsan lehet a pályázatokra jelentkezni – folytatta a polgármester. A mindennapokban foglalkozni kell a jogszabályi változások bevezetésével, melyek most éppen a szociális, egészségügyi ágazatban aktuálisak.

A hétfő délutáni program meglepetésvendége Bebe volt, az egykori Picasso Branch, majd a Back II Black énekese, most szólistaként lépett a közönség elé.

Sorra jöttek aztán a jutalmak, kitüntetések. Magas színvonalú szakmai munkája elismeréseként „Kiváló Köztisztviselői Munkáért” „Májerszky Béla-díj”-ban részesült Dakó Lászlóné, a Gazdasági Osztály csoportvezetője.

39 éve dolgozik ő a Polgármesteri Hivatalban. Annak idején, már középiskolás korában megtetszett neki a gazdasági terület, és ennek megfelelően folytatta tanulmányait is.

A költségvetés tervezésével, és annak végrehajtásával kapcsolatos feladata. Az intézményfinanszírozás alkalmával 60–100 millió forint körüli összeggel számol.

„A mi szakterületünk inkább az intézményhálózathoz kapcsolódik, és a belső szervezeti egységekhez. Kollégáim rendkívül kedvesek, szakmailag képzettek. Nekik is köszönhető ez a kitüntetés, mert ez egy csapatmunka, tehát ugyanúgy segítjük egymást mind a közvetlen kollegákkal, mind a szakmai társosztályok kollégáival. Tulajdonképpen az egész gazdasági osztály érdeme az, hogy én most itt állhatok” – nyilatkozta a kitüntetett, Dakó Lászlóné költségvetési csoportvezető.

Az idei 26 éves közszolgálati dolgozók napján köszöntötte kollegáit az aljegyző. Nekünk minden szavunk, cselekedetünk méltó kell legyen az emberek, nálunk a nyíregyháziak szolgálatához. Jó néhány jogszabályi kötelezettségnek kell megfeleljen valamennyi kollega, ezek közül sorolt néhányat.

„Van számos kötelezettségünk is, amelyet jogszabály ír elő nekünk. Körülbelül 15 van a jelenlegi szabályozásban. Csak néhányat említek. Képesítési követelmények, az összeférhetetlenségi szabályok, vagyonnyilatkozat-tételi és továbbképzési kötelezettség, a példás életvitel és nem utolsósorban a korrupciómentesség” – szólt kollégáihoz dr. Kása Brigitta aljegyző.

A Váci Mihály Kulturális Központban rendezett ünnepségen Elismerő oklevélben részesült dr. Béres József Attiláné, a Jegyzői kabinet köztisztviselője, de jutalmazták a 10, akár 35 éves szolgálati hűséget, emellett kiváló szakszervezeti tag kitüntetéseket is átadtak hasonló szolgálati idő szerint. Kell egy jó csapat! – folytatta az aljegyző, és levetítették a legutóbbi hivatali kirándulás emlékképeit, filmjeit.

Kapcsolódó galéria

Közszolgálati Tisztviselők Napja 2023