Közszolgálati Tisztviselők Napja – Köszöntötték és díjazták a közszolgálati dolgozókat
Fotó: Szarka Lajos

Július 1. a köztisztviselők és kormánytisztviselők napja. Őket, pontosabban azt a szolgálatot ünnepelték csütörtökön délelőtt a Megyeházán, melyet a hivatalokban dolgozó emberek végeznek. Néhány esztendeje nem munkaszünet már ez a nap, legalábbis Nyíregyházán pénteken is nyitva lesznek a hivatalok. Az ünnepségen díjakat adtak át a kormányhivatalokban kiválóan dolgozó munkatársaknak.

 

10 éve még a köztisztviselők napjaként ünnepelték július 1-jét, de idén már a 24. alkalom ez, függetlenül attól, hogy munkaszüneti nap vagy sem – kezdte köszöntőjét Éliás Tünde. Esztendők óta nyitva vannak már a hivatalok, nincs szünet a szolgálatban.

„Ez az ünnepség is lehetőséget nyújt arra, hogy legalább ezen a napon kicsit ráirányítsuk a figyelmet arra a dolgos, hétköznapokon végzett, mások számára talán kevésbé elismert áldozatos munkára, melyet az önkormányzati hivatalokban dolgozó köztisztviselők és az államigazgatási szerveknél állományban lévő kormánytisztviselők végeznek a hozzájuk forduló ügyfelek ügyeinek intézése során” – folytatta a Magyar Közigazgatási Társaság megyei Tagozatának elnöke.

Közszolgák vagyunk – folytatta az elnök –, de azért jólesik nekünk is a köszönet.

A megyei közgyűlés alelnöke, Baracsi Endre is azt hangsúlyozta, hogy empátia, türelem és szakmai felkészültség kell ahhoz, hogy a tisztviselők megkönnyítsék az ügyfelek mindennapjait.

Milyen is a jó közigazgatás, és milyen is a jó közszolga? – tette fel a költői kérdést a kormánymegbízott. A szaktudást emelte ki Román István, de sorolta a 21. század jellegzetességeit is.

„A világból azt ismerjük, ami körbevesz bennünket, talán jobban is, mint mások – a munkánkból adódóan –, és láthatjuk, hogy egyre több kihívás vesz körbe bennünket. Beszélhetünk járványról, a háborús helyzet okozta kezelendő problémákról. Láthatjuk, hogy napról napra újabb és újabb kihívásokkal kell szembenéznünk. Akik szeretik a kihívásokat, azokkal közöljük, hogy a következő években lesz még ebben részünk. Azok a kockázatok, amik körbevesznek bennünket, valószínűsítik azt, hogy a közszolgáltatásnak lesznek még komoly feladatai. Mind a járványhelyzet idején, mind a háború következtében kialakult menekülthelyzetben mindenki helyt állt, akinek e területen feladata volt” – szólt a kormánymegbízott, Román István.

A rendvédelemmel foglalkozó szervek magas színvonalon ellátták a feladatot, de humanitárius problémákat is hozott a háború mindenki számára. 24 órában volt szükség az odaadó munkára. Ezért is köszönet jár a kormányhivatalban dolgozó kollégáknak. Alkalmazkodó- és problémamegoldó képességek mellett fontos a proaktivitás is, szóval valójában Szuperman kell legyen egy hivatalnok, annyi feladat hárul rájuk. Román István ezután tájékoztatott az elektronikus ügyintézés egyre bővülő köréről.

A kitüntetettek között van a tarpai jegyző, aki az orosz-ukrán háború kirobbanásától részt vesz a Védelmi Bizottság munkájában, ahol igencsak megrázó élmények érték.

„Sajnos tapasztaltuk, hogy az emberek bizonytalanságban jöttek, nem tudták, hogy hová fognak utazni. Ebben volt nagy feladata az önkormányzatoknak, illetve az ott dolgozó embereknek. A legtöbb kolléga éjt nappallá téve ott volt a segítő pontokon, vagy regisztrációs pontokon, mint Tarpán is volt. 0–24 órában voltunk beosztva, és elláttuk az étkeztetést, a segítségnyújtást, megszerveztük a továbbutazást. Persze sok segítséget kaptunk, és rengeteg önkéntes felajánlás is volt, ami segítette a munkánkat” – szólt az egyik kitüntetett, dr. Kozák Krisztián, Tarpa jegyzője.

Július 1-je nemcsak a Közszolgálati Tisztviselők Napja, hanem Semmelweis-nap, a magyar egészségügy napja. Lehetőség van arra, hogy zárva legyenek a háziorvosi, fogorvosi és szakorvosi rendelők, és a legtöbb településen a patikák is. Nyíregyházán az Okmányiroda és a Kormányablak viszont fogadja az ügyfeleket július 1-jén, pénteken.

Kapcsolódó galéria

Köztisztviselői és Kormánytisztviselői Nap 2022