Közösségi múzeumfalu – A legjobbak között a sóstói skanzen
Fotó: Szarka Lajos

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Oktatási és Módszertani Központja ünnepélyes keretek között idén is átadta a Közösségi Múzeum elismeréseket. 14 közgyűjtemény részesült e rangos szakmai elismerésben, mely a legmagasabb kategória a kritériumok szerint. A díjazottak között van a Sóstói Múzeumfalu.

A kitüntető címet azon muzeális intézmények vehetik át, amelyek „közösségi részvételi alapon” működnek, vagy már letették a „társadalmiasítás” alapjait, azaz bevonják munkájukba a helyi lakosságot, civil szervezeteket, egyéb partnereket. 2020-ban az 50. születésnapját ünneplő szabadtéri néprajzi múzeum pályázatát siker koronázta. Október 9-én a Magyar Nemzeti Múzeumban vette át dr. Szabó Sarolta múzeumigazgató a megtisztelő, legmagasabb szintű közösségi múzeumi elismerést.

„A Sóstói Múzeumfalu tulajdonképpen igyekszik minden korosztályt a rendezvényeivel megszólítani, és azokkal a múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, amelyeket különböző korosztályok számára szerveznek. Most nyilván a pandémiás időszakban az iskolás, óvodás korosztályokat kevésbé tudjuk elérni, csak az online térben” – tájékoztatott a kitüntetés kapcsán a múzeumfalu igazgatója.

A pandémiás helyzetben nehéz esztendőt élt a sóstói skanzen, a jubileumi programterv több ponton csorbult. Elmaradt vagy csak részben jelentkezett a húsvét, pünkösd, majális, Szent Iván-éj, Tirpák Fesztivál, akár a következő Márton-nap szokásos rendezvénye. A hagyományos elemeket most új eseménnyel egészítik ki az őszi időszakban.

„Élő porta keretében minden portán az adott témának megfelelően valamilyen kis interaktivitást tudunk mutatni a látogatók számára. A legközelebbi rendezvényünk október 17-én lesz, a Pásztorok világa a Sóstói Múzeumfaluban. Ez egy hagyományos rendezvény, de a múzeumfalu rendezvényei között új programelemnek számít” – folytatta Szabó Sarolta.

A pénteki ünnepségen a legjobbak között számoltak pl. a hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum, a Gödöllői Királyi Kastély, a Ludwig Múzeum, az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark, vagy a sátoraljaújhelyi Kazinczy Múzeum és a Sóstói Múzeumfalu képviselőivel is.