Közösen tartott sajtótájékoztatót az Együtt, az LMP és a Momentum képviselőjelöltje

Lövei Csaba azt mondta, azért fogtak így össze, mert úgy érzik, óriási a felelőssége az ellenzéki erőknek Nyíregyházán. Az Együtt jelöltje szerint a felmérések alapján többségben vannak, akik váltást szeretnének, és megegyezésre szólította fel a Jobbik és a szocialisták helyi jelöltjeit, mint fogalmazott, egymás „ekézése" helyett.

Lövei Csaba, az Együtt országgyűlési képviselőjelöltje a következőket nyilatkozta:

Ugyanakkor ezek a felmérések azt is jutatják, hogy mi hárman bármit teszünk, amennyiben a Jobbik és a szocialista párt nem tud egyezségre jutni ebben a városban, nagy valószínűséggel kormánypárti győzelem születhet. Tehát óriási a szocialista párt és Jobbik párt felelőssége abban, hogy valamiféle megegyezésre jussanak, és ehhez képest tudjon a többi ellenzéki párt aztán orientálódni. Ezért innen felszólítjuk őket, hogy az egymással való harc helyett, amit most már hetek óta folytatnak, legyenek szívesek egyrészt egyfajta megegyezésre törekedni a választásig hátralévő időben, másrészt pedig legyenek szívesek a Fidesz jelöltjével és a Fidesz elmúlt nyolc éves kormányzásával foglalkozni egymás ekézése helyett.

Dr. Szoboszlay György Csaba, az LMP jelöltje a közös sajtótájékoztatón kijelentette, ő biztosan nem fog visszalépni a jelöltségtől, a választástól. Úgy gondolja, hogy a változtatásért a megegyezést a Jobbiknak és a szocialistáknak kell kezdeni, hiszen ők, mint mondta, a relatíve kisebb pártok jelöltjei ebben a párviadalban kevésbé tudnak rést venni. Szoboszlay arra is utalt, hogy az utóbbi hetekben az általa létező baloldalnak titulált oldalon vált vesszőparipává az összefogás, a koordináció kérdése. Az LMP-s jelölt választási matematika helyett szavazásra buzdított.

Dr. Szoboszlay György Csaba, az LMP országgyűlési képviselőjelöltje hozzátette:

Van választék, lehet legkülönfélébb pártok képviselőjelöltjeire szavazni és nem vész el a ránk adott szavazat sem. Arra szeretném buzdítani a választókat, hogy értékalapú döntést hozzanak, tehát programok, az egyes pártok által képviselt értékek alapján próbálják eldönteni, hogy kit szeretnének a parlamentben látni, kit szeretnének azzal megbízni, hogy Nyíregyháza lakóit a parlamentben képviselje. Különösen annak fényében, hogy láttuk, hogy az MSZP helyi jelöltje az elmúlt hetekben meglehetősen langyos, nem túl lendületes kampányt folytatott itt, Nyíregyháza területén.

Babosi György is megerősítette, amit az előtte szólók mondtak a közös sajtótájékoztatón. A Momentum jelöltje azzal egészítette ki, hogy a már kiállított jelöltek közül egyedül a Momentum léptetett vissza hat jelöltet anélkül, hogy egyeztettek volna. Így szerinte a Momentum a cselekvés és nem az egyeztetés pártja. Babosi a politikai kultúrváltás jegyében úgy fogalmazott, megkéri a Jobbikot és az MSZP-t, hogy napokon, órákon belül döntések el, hogy most itt Nyíregyházán ki a legény vagy asszony a gáton.

Babosi György, a Momentum országgyűlési képviselőjelöltje elmondta:

Nekünk is feltűnt, hogy Nyíregyházán az MSZP nagyon langyos kampányt folytat, tulajdonképpen semmilyen kampányt nem folytat. Pedig a zsebükben lenne egész sok ügy, amit fel lehetne tárni. Amikor az MSZP a nyíregyházi jelöltjét bejelentette, Csabai Lászlónét, először mindenki értetlenül fogadta, hogy ez hogy? Nyolc éve nyugdíjba vonult, reaktivált politikusról van szó. Aztán az innen-onnan kiszivárgott pletykák és a viszonylag kisvárosi ismeretségek során azért megtudtunk egy-két dolgot, hiszen ők családi barátok Szabó Tündével. Az is kiszivárgott, elmondta, hogy tőle ne várják el, hogy ő támadni fogja Szabó Tündét, s ezt az ígéretét be is tartotta.

A közös sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva Lövei Csaba, az Együtt jelöltje azt is megfogalmazta, hogy akkor van olyan helyzet, ami nyomást gyakorol rájuk, mint kis pártokra, ha ezek a nagy pártok, a Jobbik és az MSZP egyezségre jutnak.

A kollégák azt mondták el, ahogy én is, hogy mindkettőjüknek, az MSZP-nek és a Jobbiknak nagy felelőssége van ebben. A kollégák azt mondták, hogy ők úgy értékelik, hogy ebben jóval nagyobb felelőssége van az MSZP-nek, Csabai Lászlónénak. Azt gondoljuk egyébként, hogy Lengyel Máté tényleg egy új és fiatal jelölt, tehát hasznos lenne Nyíregyházának.

– emelte ki Lövei Csaba, az Együtt országgyűlési képviselőjelöltje.

Az elhangzottakra Csabai Lászlóné, az MSZP-Párbeszéd országgyűlési képviselőjelöltje a következőképpen reagált szerkesztőségünknek:

Csabai Lászlóné, az MSZP-Párbeszéd országgyűlési képviselőjelöltje elmondta:

Fiatal képviselőtársaim úgy viselkednek, mint hogyha most kezdték volna a politikát. Nem veszik figyelembe azt, hogy amelyik párt képviselőivel nem lehet tárgyalni, ott nincs mit tenni. A Jobbik teljesen egyértelművé tette, hogy nem tárgyal visszalépésekről. Ezek után teljesen érthetetlen és értelmezhetetlen az, hogy a Jobbik nyíregyházi képviselője folyamatosan arról beszél, hogy én lépjek vissza a javára. Miért?

Csabai Lászlóné reagálásában azt is megfogalmazta, az általa ismert közvéleménykutatások alapján ő a legesélyesebb ellenzéki jelölt Nyíregyházán. Egyben jelezte: nem kíván a visszalépésekkel foglalkozni.

Mindaddig, amíg a Jobbik elnöke azt nem mondja, hogy egy kormányváltásért kész partnerként kezelni a többi pártot, addig nincs értelme ezzel a kérdéssel foglalkozni. Akkor se, ha naponta fognak levelet írni, akkor se, ha naponta fognak erre felszólítani. Mert így, a mostani szituációban ennek a kérdésnek nincs értelme. És azt gondolom, hogy nem is fogok ezzel a továbbiakban foglalkozni.

– tette hozzá Csabai Lászlóné, országgyűlési képviselőjelölt.