Közös ügyünk az állatvédelem: sikeres volt a konzultáció, ennyien töltötték ki a kérdőívet

260 ezer ember töltötte ki az állatvédelmi online párbeszédet, és mondta el a véleményét 13 kérdésben az állatvédelemről és a felelős állattartásról. Az eredményeket integrálni fogják a készülő Nemzeti Állatvédelmi Programba. Az M1 Ma reggel című műsorában a téma felelősével, Ovádi Péterrel, az Agrárminisztérium miniszteri biztosával beszélgettek.

Sokan kitöltötték a kérdőívet, ami Ovádi Péter szerint mutatja, hogy milyen fontos kérdés az állatvédelem, és mennyien vannak az ügy mellett.

Az eredmények alapján látszódnak is az egyetértési pontok, ilyen például a felelős állattartásra való felhívás már az óvodai, iskolai környezetben is, a civil szervezetek, az ivartalanítási program támogatása, valamint az ebrendészeti telepek és a jogszabályi környezet felülvizsgálata is.

Két ütközési pontot azonosítottak, ezek a cirkuszi vadállatok szerepeltetése és a pirotechnikai eszközök használata.

A konzultációval párhuzamosan elkezdték az egyeztetést a jogszabályi változások előkészítéséről, a múlt héten már megjelent az a kormányhatározat, ami rögzíti, hogy megalakul a Nemzeti Állatvédelmi Tanács.

A jogszabályok szerint már ma is akár letöltendő börtönbüntetésre ítélhetik az állatkínzókat, eddig évente 5–6 alkalommal hoztak ilyen súlyos bírósági ítéletet.

„Legutóbbi ilyen esetben egy Pápa környéki faluban egy kutyát sörétes puskával öltek meg, akkor 3 év 10 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság az elkövetőt” – hozott példát a miniszteri biztos.

A felelős állattartás minden helyzetben fontos, tudni kell, hogy mit vállalunk egy társállat befogadásával. Egy ilyen döntés akár 10–15 éves elköteleződést is jelent, ezért tisztában kell lenni a felelősségünkkel. Jó példa a húsvéti nyuszik esete, Ovádi Péter mindenkit óva int attól, hogy egy-két nap jókedvért esetleg ne gondolja át, hogy ez több éves felelősséggel is jár.

A miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy fontos lenne, hogy már az óvodában, iskolában is felhívják a gyermekek figyelmét a felelős állattartásra. Ebben a munkában a civil szervezetek is élenjárnak, felvilágosító anyagaikkal és előadásaikkal. Az Állatvédelmi Központ és a Nemzeti Állatvédelmi Tanács közös programjával pedig szeretnék ezt az oktatási rendszerbe integrálni.

 

Forrás: hirado.hu