Közgazdász, kozmetikus, szakács – Népszerű szakmák a fiatalok körében

Állásbörzét rendeztek Nyíregyházán az Európai Szakképzési Hét keretében. Közel ötven gazdasági szervezet mutatkozott be a diákoknak a megyeszékhelyen. 

Multinacionális cégek, kisvállalkozások, gazdasági szervezetek mutatkoztak be a Wesselényi Miklós Szakgimnáziumban és Szakközépiskolában. De iskolák is várták a diákokat, hogy bemutassák, milyen szakmákat lehet náluk tanulni. Különböző eszközöket is hoztak magukkal. A bánkisok például 3D-s nyomtatót is használtak. A megyében is bizonyos területeken munkaerőhiány van, de vannak slágerszakmák is. 

- A hegesztő, a gépi forgácsoló, azaz a fémipari szakmák még mindig keresettek. A gyerekek közül sokan jelentkeznek szakácsnak, cukrásznak, kozmetikusnak, fodrásznak. A közgazdasági szakmák még mindig az élvonalban vannak, országosan is egyedülálló a vízügyi és környezetvédelmi képzés, melyet az ÉVISZ képvisel - mondta  Gurbánné Papp Mária a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója. 

Vannak olyan gazdasági társaságok, melyek rendszeresen részt vesznek a hasonló kiállításokon. Így személyesen is kapcsolatba kerülhetnek a leendő munkavállalókkal. 

- Elbeszélgetünk velük, és szívesen látjuk őket, mivel gyakorlati hely is vagyunk. Nálunk egyedi tervezés alapján egyedi ruhák készülnek, azaz érdekes is a munka - mondta Uhrin-Hibján Anikó az RR-Tex Kft. ügyvezetője. 

Az Európai Szakképzési Hetet az Európai Bizottság hirdette meg azért, hogy vonzóbbá tegye a szakoktatást, szakképzést. A Nyíregyházi Szakképzési Centrum is részt vesz az október 18-ig tartó hét során zajló események szerevezésében. Nyíregyházán közel ötven cég mutatkozott be az állásbörzén. De pályázatokat is hirdettek óvodások és iskolások számára, a Szakképzési Hét keretében pedig megválasztják a különböző szakmák nagyköveteit. Ők azok, akik életpályájukkal példaképek lehetnek a diákok előtt.  
 

Kapcsolódó galéria

Állásbörze a Nyíregyházi Szakképzési Centrumban