Közeleg az iskola – Több tízezer forintos kiadást jelent a szülőknek a tanévkezdés

Átlagosan nagyjából húszezer forintot, ha táskát is vásárolnak, akkor dupla ekkora összeget költenek a szülők egy gyermek iskolakezdésére. Az iskolák és a boltok is összeállítják a tanévkezdési listákat, de a végösszegek között így is óriási lehet a különbség.

Rengeteg termék közül tudnak válogatni a gyerekek a papír-írószer boltokban, a színes, feltűnő, mesefigurás eszközöket kedvelik a legtöbben és általában ezek is a drágább termékek. Pár száz forinttól több ezer forintig is lehet már például tolltartót vagy füzetet kapni. A boltok segítik a szülőket, különböző csomagokat állítanak össze a különböző korú gyerekek számára, így a lista alapján megvehetik a szükséges ceruzákat, tollakat és vonalzókat. A nyári szünet vége felé már a diákok is várják az iskolakezdést, még ha nem is az új tanszerek miatt.

Én már várom az iskolát a barátok miatt, hogy találkozunk, játszunk együtt, focizunk, rajzolunk, meg hogy együtt tanuljunk” – mesélte vásárlás közben Nemes Milán.

Tanszercsomagok, listák

A tanszercsomagok általában az első osztályosoknak a legdrágábbak, hiszen akkor még minden újdonság, mindent meg kell vásárolni. A legnagyobb tétel ezek között az iskolatáska szokott lenni, ahol szintén óriási eltérések vannak az egyes darabok árai között. A legtöbb szülő felkészülten érkezik a boltba, saját lista alapján vásárol.

Megvásárolunk mindent, amire szükség van, de előtte megnézzük, hogy mi az, ami van már otthon, amit nem szükséges még egyszer megvenni” – mondta Bíró-Vegera Ágnes.

Húszezer forintos átlag

A szülők általában az augusztusi fizetésből vásárolnak be a szeptemberi iskolakezdésre, így a papírboltok ezekben a napokban biztosan megtelnek majd.

Mindenféle iskolaszert, füzeteket, eszközöket, a szülők általában ilyenkor vásárolják meg az egész évre elegendő mennyiséget, nagyon sokan iskolatáskát is ilyenkor vesznek. Emellett talán olyan dolgokat is vesznek, ami kedves a gyereknek és szeretnek vele iskolába menni, így az a tapasztalat, hogy a dizájntermékeket is csak megveszik, amitől jobban esik az iskolába járás. Igyekszünk ezt az igényt nagy választékkal támogatni, kedvező árakat kialakítani a viszonyokhoz képest, hogy minél kevésbé terhelje meg a pénztárcát ez a vásárlás. Emellett mindig van valamilyen akciónk, ajándékot adunk a vásárlás értékétől függően” – nyilatkozta Csalami István, a Leporello Papírszaküzlet tulajdonosa.

Az elmúlt időszak tapasztalata alapján átlagosan húszezer forintot költenek egy gyerek írószercsomagjára a boltban, ha viszont táskát is vásárolnak, akkor nagyjából ennek az összegnek a dupláját fizetik a kasszánál a szülők.