Közel ötven millió forintból újult meg a Nyíregyházi Ridens Iskola
Közel ötven millió forintból újult meg a Nyíregyházi Ridens Iskola

A Nyíregyházi Tankerületi Központ, a fenntartásában működő köznevelési intézmények fejlesztésére 2019 első félévében saját forrásaiból közel 314,5 millió forintot fordított. A  Tankerület a Nyíregyházi RIDENS Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola, és Kollégium fenntartójaként, közel 49 millió forint saját forrásból modernizálta az intézményt.  

A most 20 éves iskola 2016 – ban került a tankerülethez. A tanintézmény és a kollégium diákjai speciális nevelést igénylő fiatalok, akik egyedi készségfejlesztésben részesülnek. A Nyíregyházi Tankerület 2019 első félévében mintegy 315 millió forintot fordított saját forrásaiból felújításra.

Gaszperné Román Margit, tankerületi igazgató, Nyíregyházi Tankerületi Központ :

A Tankerület a Nyíregyházi Ridens Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiumban közel 49 millió saját forrásból végzett modernizálást. Az elmúlt tanévben megújítottuk az iskola Széchenyi és Toldi utcai homlokzatát, majd a megrongálódott kazánházat állítottuk helyre. Ezek a fejlesztések komfortosabbá teszik a  189 tanuló, ebből a 115 kollégista diák mindennapjait.

Az elmúlt tanévben több mint 1 millió forintból új esővíz elvezető rendszert építettek, és átalakították a kisebb tanulmányi épület fűtési rendszerét. Megújult a villamoshálózatot, közel 2 és fél millió forintból folyosókat festettek, tantermeket burkoltak. A leglátványosabb munka az iskola Széchenyi és Toldi utcai homlokzatának felújítása volt, ami közel 18 millió forintba került.

Dr. Kovács Ferenc polgármester:

A külső homlokzat megújítása a városképet is javítja. Az is egy nagy törekvésünk, személyes ügyem is, megőrizni a patinás épületeket. 2013 – ban kezdtük, már közel 50 régi szép nyíregyházi épületet felújítottunk, vállalkozókkal. Ez az épület pedig egy régi történelmi épület, az Angolkisasszonyoké volt. Várostörténeti szempontból is nagy a jelentősége.

Nem csupán az iskola külsejében, hanem belső tartalmában is változás történt. A látás – hallás – mozgássérült fiatalok, autisták és sajátos nevelési igényű diákok több korszerű szakmából választhatnak.

Fekete Marianna igazgató, Nyíregyházi RIDENS Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium

Rész-szakképesítést oktatunk, ill. teljes szakképesítést is. Ez a számítógép  szerelő-karbantartó. A részszakképesítések: családellátó, parkgondozó, kerti munkás, kerékpár szerelő és számítógépes adatrögzítő.

Ebben a tanévben indult az első gimnáziumi osztály, melyben lehetőséget szeretnének adni a továbbtanuláshoz.

Fekete Marianna:

16 diák tanul a gimnáziumban. Előnyük, hogy kislétszámú osztályban, egy elfogadó légkörben gyógypedagógiai asszisztensek segítségével tudják letenni az érettségit, ill. előre haladni olyan mértékben, amennyire a képességeik engedik.

A Tankerület közeli tervei szerint kicserélik a kisebb iskolaépület nyílászáróit, ereszcsatornát és termosztatikus légbeeresztő rendszert építenek ki. Kialakítják talajvíz elleni védelmet és felújítják a nagyépület udvari falát. Közel 16 millió forintból a kollégium bútorzatát is kicserélik, így a közeljövőben új ágyak, szekrények és íróasztalok teszik még komfortosabbá a kollégisták életét.