Közel egy árban a panel és a családi ház
A lakásárak már meghaladják a válság előtti értékeket Budapesten, és a megyeszékhelyeken is erőteljes volt a drágulás. Ugyanakkor ezen belül elsősorban a panellakások árai emelkedtek: már versenyeznek a családi házak áraival.

A KSH adatai szerint a használt lakások átlagára elérte a 11,3 millió forintot, vagyis 1 millió forinttal magasabb, mint volt 2014-ben. A legnagyobb emelkedés Budapesten következett be, ahol az átlagos ár már elérte a 16,9 millió forintot, ami 2,4 millió forinttal magasabb az egy évvel korábbi átlagárnál. Négyzetméterárakban kifejezve ez azt jelenti, hogy az átlagár 240 ezerről 286 ezerre nőtt. Ezzel az árszinttel Budapesten már meghaladják a válság előtti értéket az árak, de ez igaz a megyeszékhelyekre is, viszont a kisebb településeken még a 2010-es szintet sem sikerült megütni. Az átlagos lakásár ugyanis ott 10,2, a városokban 9,4, míg a községekben 6,2 millió forint volt. Ez azt jelenti, hogy mindenhol meghaladják ugyan az egy évvel korábbi szintet az eladási árak, azonban ahogy haladunk a kisebb településméretek irányába, úgy csökken az áremelkedés mértéke.

 

EMELKEDTEK ÉS ÁTRENDEZŐDTEK AZ ÁRAK

 

A családi házak piaci részesedése tovább csökkent: míg 2008-2009-ben még minden második eladott lakóingatlan családi ház volt, addig 2015-ben már csak 42 százalékot képviseltek. A panellakások részesedése 12 százalék volt, míg a téglalakásoké 46 százalékot tett ki. A KSH a piaci átrendeződéssel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy Budapesten most már nemcsak a társasházi lakások négyzetméterára haladja meg jelentősen a családi házakét, hanem a panellakások is felzárkóztak és elérték a családi házak árszintjét. A folyamat egyébként hasonló volt a megyeszékhelyeken is, így megállapítható, hogy a válság utáni időszak egyik fő jellemzője a nagyvárosok társasházi és panellakásainak felértékelődése volt, olyannyira, hogy ezek húzták fel a lakásárakat.

Sz. T.

(Fotó: internet)