Közel 600 eseményt kínál a megye lakosságának az Országos Könyvtári Napok programsorozat

Október 6-án a Könyves vasárnappal zárul a hétfőn induló Országos Könyvtári Napok egy hetes programsorozata, mely közel 600 eseményt kínál a megye lakosságának. A tematika az ENSZ fenntartható fejlődési keretrendszerére épül, melyben egy átalakító jellegű jövőkép szerepel.

Szeptember 30-án Benedek Elek születésének 160. évfordulóján a Magyar Népmese Napját ünneplik a könyvtárban. Az egész napos meseolvasást Budai Ilona népdalénekes műsora színesíti.

Idén az országos programiroda a 'Könyvtárak az emberért, felelősségünk a Földért' című programot és ehhez kapcsolódó tematikát határozta meg a könyvtáraknak, és e köré csoportosítottuk témáinkat. Ebbe beletartozik a népmese napja, a mese hatalma, illetve a négy elem, az élővilágunk, a természet világa és e köré szerveztük természet-, és ismeretterjesztő programjainkat. Író-olvasó találkozókat és zenei előadásokat is szerveztünk.

– mondta el Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója.

A mesenap után 'A lét meghatározói' címszó alatt kedden ingyenes szűrőprogram, életmód tanácsadás, természetgyógyász és csillagász előadása következik. Klímaváltozás a szerdai nap címe és témája, mely a globális felmelegedés ügyével foglalkozik, és az újrahasznosítás áll a kézműves foglalkozás középpontjában. A Föld, a környezet, az erdő és az erdészet témája várja csütörtökön a vendégeket. Pénteken állatos napot rendeznek a központi könyvtárban és a fiókintézményekben. Környezetvédelmi TOTÓ és faültetés is lesz szombaton, melyet sóstói kerékpártúra követ. Két új könyvtárpont is nyílik a napokban. Október 3-án a mandai óvoda épülete mellett, a következő héten pedig a Borbányai Művelődési Ház egyik termében.

Dr. Ulrich Attila alpolgármester a sajtótájékoztatón kiemelte:

A két helynek a berendezése több mint 3 millió forint. Olyan helyeket kerestünk, ahol az önkormányzatnak vannak épületei. Több mint egy éve kezdtük el a közös gondolkodást a könyvtárral. Megígértük korábban, a közgyűlésen is, hogy olyan helyekre is viszünk kulturális lehetőségeket, ahol nincs, hogy ne kelljen mindenkinek a városközpontba bejönni. Igazgató asszonyék tényleg örökös harcban az olvasókért  gondolat szerint ennek a két helynek az ötletével kerestek meg tavaly.

Társasjátékok és mesekönyvek adják a mandai állomány nagy részét, de rendszeresen cserélődő könyvállomány, kölcsönzési lehetőség, folyóiratok és internet elérhetőség is rendelkezésre áll a városrészek lakosainak.

Az Országos Könyvtári Napok a 'Könyves vasárnappal' zárul október 6-án, mely kreatív családi vetélkedőt, kismamás-kisbabás programot, a Könyvtári Legek díjátadóit, és délután egy közönségtalálkozót kínál Peller Mariannal.

Ingyenes beiratkozást és amnesztia hetet is jelent az Országos Könyvtári Napok programja, melynbek megnyitója után indul a folyamatos meseolvasás.