Kováts Judit Artisjus Irodalmi Díjas – Próza kategóriában nyíregyházi íróé lett a díj!

Kováts Judit Artisjus Irodalmi Díjas – Próza kategóriában nyíregyházi íróé lett a díj!
Fotó: Illusztráció

Az Artisjus Irodalmi Díjat próza kategóriában az idén Kováts Judit nyíregyházi író veheti át HAZÁTLANOK című regényéért. Az Irodalmi Nagydíjat Kovács András Ferencnek ítélték oda. 

Requiem Tzimbalomra című verskötetéért Kovács András Ferenc nyerte el idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat, mellette Kováts Judit, Cselényi Béla, Szajbély Mihály és Mártonffy Marcell vehet át elismerést a március 2-i díjátadó ünnepségen.

Kováts Judit regénye a szlovákiai, késmárki németajkú kisebbség második világháború utáni szenvedéstörténetét dolgozza fel. A szerző a profi levéltáros képzettségével és a felelős író elszántságával évekig kutatott, sok tucat túlélőt szólaltatott meg. Egyetlen ponton sem csap át túlírásba, érzelmi vagy stilisztikai túlzásba. Ebből adódik a mű tárgyi és nyelvi ereje: a tagadhatatlan valóság drámáját idézi meg.

írja Szkárosi Endre a kötetről szóló méltatásában.

Az Artisjus március 2-án már 20. alkalommal díjazza a szakma által legjobbnak ítélt alkotókat: zeneszerzőket, szövegírókat, irodalmi szerzőket. Az elismeréseket a Budapest Music Centerben adják át. A díjátadó több éve a zenei és irodalmi szcéna találkozóhelye is egyben, kulturális esemény, ahol komoly- és könnyűzenei fellépésekkel, írói felolvasással adnak ízelítőt díjazottjaink műveiből.

Alapos kutatómunka előzte meg a regény elkészülését

Kováts Judit nyíregyházi születésű és itt élő író. Éveken át készített életút-interjúkat idős emberekkel, akik még élő szemtanúként számoltak be a háborúról, a kommunista diktatúráról, kitelepítésekről, munkatáborokról, a kisebbségek üldözéséről. A Magvető Kiadónál megjelent regényeiben a 20. század olyan kevéssé ismert történelmi traumáit dolgozza fel, mint a magyar nők sorsa a front és az orosz megszállás alatt (Megtagadva, 2012), vagy a kollektív bűnösséggel sújtott felvidéki magyar és német kisebbség háború utáni szenvedéstörténete (Elszakítva, 2015 és Hazátlanok, 2019). Vallja, hogy fontos feladatunk szembenézni múltunkkal, megismerni annak árnyoldalait is. A regényei főszereplői kisemberek, akiket – akár akarják, akár nem – „elsodor” a történelem.  A hőstettek mellett mindig ott vannak a bűnök, a gyávaság, az árulás is.

A MEGTAGADVA (2012) témája a második világháború, narrátora az idős Somlyói Anna, aki 1944-ben érettségi előtt álló diáklányként élte át az eseményeket. A regény az ő kettétört életén keresztül mutatja meg a háborút úgy, ahogyan a forrásokból és történelemkönyvekből sohasem ismerhetjük meg. Somlyói Anna fiktív személy, azonban minden, amit a háborúról elmond, megtörtént, igaz esemény. A regényből Surányi András rendezett a Rádiószínház számára monodrámát, melyben Szirtes Ágnes színművésznő jelenítette meg Somlyói Annát.  Kováts Judit és néhány interjúalanya szerepel Skrabski Fruzsina Elhallgatott gyalázat című, az orosz katonák erőszakosságait bemutató dokumentumfilmjében.

Az ELSZAKÍTVA (2015) című regényben ugyancsak a huszadik század nagy történelmi traumáit dolgozza fel két felvidéki birtokos család, az Engelhartok és a Wildnerek két nemzedékének 1944 és 1954 közötti kálváriáit bemutatva. Egy olyan évtizedben, amelyben az impériumváltás, a teljes jogfosztottság sújtja a kisebbségi sorsban élőket, és akikre a kommunista hatalomátvétel élesedő osztályharca miatt sem Csehszlovákiában, sem Magyarországon nem vár más, csak nélkülözés és alávetettség.

A HAZÁTLANOK (2019) főhőse Lilli Hartmann, 1944-ben a késmárki gimnázium végzős tanulója, akinek életét kettétöri a nagybetűs történelem: Lilli egy a több mint 12 millió sziléziai, pomerániai, szudétanémet, kárpátnémet, magyarországi vagy donausváb közül, akit származása miatt bűnösnek bélyegeztek, s a háború befejezését követően a szétbombázott Németországba deportáltak, legtöbbjüket a volt zsidó koncentrációs táborokba  zsúfolták be.  őket. Az őslakosok nyíltan ellenségesek, hiába ugyanazt a nyelvet beszélik, a menekültek számukra hátizsákos cigányok, jöttment idegenek, a vaddisznók, krumplibogarak mellett a harmadik istencsapás. A HAZÁTLANOK minden bizonnyal átrajzolja, de az is lehet, hogy megkérdőjelezi eddigi ismereteinket háború utáni történelmünkről. Szereplői fiktív személyek, azonban minden, ami velük történik, a valóságban is megtörtént. A sok tragédia és trauma ellenére azonban, amit elszenvednek, a regény és produkció optimista kicsengésű, hiszen Lilli Hartmann és sorstársai végül mégiscsak hazára találnak, és nagy szerepet játszanak Németország újjáépítésében és a szabad Európa alapjainak lefektetésében.

Felolvasószínházi ősbemutató Nyíregyházán!

A regényből azonos címmel multimediális irodalmi, felolvasószínházi produkció készült. Az ősbemutatót március 9-én 17 órától tekinthetik meg Nyíregyházán, a Móricz Zsigmond Színház MŰvész Stúdiójában. A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott estet az év első felében bemutatják Mátészalkán (03.27), Budapesten (04.21.), Kassán (05.13.) és Vaján (06.27.) is.   

Az ősbemutatóról szóló cikkünket megtekinthetik itt.

Kováts Judit a MŰVÉSZASZTAL irodalmi-színházi est sorozat ötletadó háziasszonya és dramaturgja. A koncepcióját tekintve is egyedinek mondható rendezvénysorozat eddig 11 kortárs magyar írót mutatott be Nyíregyházán, nemcsak beszélgetve velük, hanem műveikből alkotott színpadi produkciók (felolvasó színház) révén.

Kováts Judit 2018-ban magyar irodalom kategóriában megkapta a Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Prima Díjat.

További információk az íróról és regényeiről:

https://www.facebook.com/kovatsjudit1/

https://www.facebook.com/megtagadva/

 

Kováts Dénes