Koszorúzások városszerte – Csendes megemlékezés a forradalom és szabadságharcra
Fotó: Szarka Lajos

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékeztek pénteken több helyszínen is Nyíregyházán. A csendes koszorúzásokon dr. Ulrich Attila alpolgármester, Halkóné dr. Rudolf Éva, Ágoston Ildikó és dr. Rákóczi Ildikó önkormányzati képviselők helyezték el az emlékezés virágait.

 

Nincs műsor, nem szavalnak verseket az iskolások, csak a csendes főhajtás – a város több helyszínén is így zajlott a koszorúzás péntek délelőtt. A Dózsa György utcán Irányi Dániel politikus és publicista, az 1848-as márciusi ifjak egyikének emléktáblájánál helyezte el az emlékezés virágait dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

„Egy üres utca, jelenlévők nélkül, pontosan annak az Irányi Dánielnek a táblájánál, aki az egyik márciusi ifjú volt, aki azzal foglalkozott Petőfivel, Jókaival és a többiekkel, hogy ezt a magyar valóságot hogyan tehetné egy kicsit szabadabbá. Elég fura így ez a helyzet, de azt gondolom, hogy most még inkább van aktualitása annak, hogy emlékezzünk a március 15-ei ifjakra, a nyíregyházi hősökre, azokra, akik harcoltak annak idején a forradalomban és szabadságharcban, megállták a helyüket és küzdöttek – még ha most mások is teszik ki a gondolataink nagy részét – a nyíregyháziságunkat, a lokálpatriotizmusunkat, a magyarságunkat, ezekkel az emlékekkel mindenképpen erősíteni kell” – nyilatkozta dr. Ulrich Attila.

Ezután a Petőfi téren, a Petőfi-szobornál folytatódott a koszorúzás. Az Északi temetőben, a 48-as sírkertben Halkóné dr. Rudolf Éva önkormányzati képviselő és Román István kormánymegbízott koszorúzott, Hatzel Márton emléktáblájánál Ágoston Ildikó, a Luther utcai emléktábláknál pedig dr. Rákóczi Ildikó helyezte el a virágokat a nyíregyházi önkormányzat nevében.

Fotó: Trifonov Éva

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc Magyarország történetének meghatározó eseménye, a modern nemzeti identitás egyik alapköve.

Kapcsolódó galéria

1848-as emlékező koszorúzások