Köszönet az önkénteseknek

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén 32 önkéntes tűzoltó egyesület működik, ebből három – Napkor, Nagyecsed és Nyírbogdány- az idén kötött együttműködési megállapodást a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal. Átlagosan a vonulások tíz százalékában segítik az önkormányzati és hivatásos tűzoltók munkáját. Az idén 26 egyesület pályázott a BM OKF és a Magyar Tűzoltó Szövetség által kiírt összegekre és közel 20 millió forint értékben nyertek el szak-és védőfelszerelésekre, képzésekre és működésre forrásokat.

A megye területén három önállóan beavatkozó egyesület működik, Demecserben, Tyukodon és Tarpán.

A polgári védelmi szakterületen egy megyei mentőszervezet 97 fővel, 13 járási 436 fővel és 97 települési önkéntes mentőcsoport 859 fővel áll készen az árvízvédelmi feladatokra és az esetlegesen a rendkívüli téli időjárással kapcsolatos feladatok ellátására. A 2016-os országos pályázaton itt is valamennyi szervezet nyert forrásokat működésre és eszközök beszerzésére.

Az ENSZ Közgyűlésének 1985-ben hozott döntése óta december 5-e az önkéntesek nemzetközi napja. Hazánkban az elmúlt évtizedekben a "közérdekű, kötelező felelősségvállalásból", önként, fizetés nélkül, valamilyen közjó ellátásáért formális vagy informális keretek között végzett tevékenységgé vált.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság