Kortárs gyűjtemény – Megnyílt az Őszi tárlat
Fotó: Szarka Lajos

A Jósa András Múzeum pályázatára 23 megyebeli képzőművész 65 alkotással jelentkezett. A zsűri értékelése után 45 munka került a Váci Mihály Kulturális Központ emeleti galériájába. Festmények, grafika, fotó, plasztika és egy iparművész alkotása.

Kicsit szolid, óvatos, műfajában valamelyest hiányos a közel fél évszázados Őszi tárlat. 1955-ben rendezték az elsőt, de különböző okok miatt esztendők maradtak az aktuális kortárs művészek tárlata nélkül – fogalmazott a pályázatot meghirdető Jósa András Múzeum művészettörténésze, Madár Xiména. Nyíregyháza alpolgármestere, dr. Ulrich Attila is kiállt e szép hagyomány mellett megnyitójában:

„A hagyományokat nem is szabad megszakítani, mert él annyi tehetséges képzőművész a városunkban és a megyénkben. Ezt a megyei önkormányzattal közösen évről évre meghirdetjük. Pandémiás helyzet ide vagy oda, a kultúrának is mennie kell tovább. Mindenkinek meg kell mutatni azt a tudást, amit magába szívott az utóbbi évtizedekben, mert itt olyan művészek is vannak, akik fiatalok és olyanok is, akik az idősebb korosztályhoz tartoznak. Az önkormányzat szeretné fenntartani ezt a szokást, ha már ilyen hosszú ideje megy, akkor mindig mutassuk meg, mit tudunk, merre halad a művészet.”

Az Őszi tárlathoz csatlakozott két díjalapító idén is átadta a város és a megye nívódíját. Nyíregyháza önkormányzata Székhelyi Edit festőművész pályamunkáját jutalmazta. A Lélekdobozok sorozat darabjaival találkozhatott már a közönség a Tavaszi tárlaton.

„Úgy gondolom, hogy mindenkinek a lélekdobozaiban vannak olyan dolgok, amik csak az övéi. Az is lehet, ha elárulnánk egymásnak, akkor lehet, hogy hasonló örömök, boldogságok, kis búbánatok, vagy mély fájdalmak hasonlóak lennének, mert hogy az ember útja az nagyon sokszor hasonló, de mégis mindenkinél más.”

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye képzőművészeti nívódíját Zsadányi Zsolt Ibrányban élő festő-grafikusnak ítélték.

„Tavaly felkértek ősszel, hogy a Pál Gyula Teremben csináljak majd egy kiállítást következő évben. Gondolkoztam, hogy mit kellene. Volt nekem egy akvarell sorozatom, kis picikék. Akkor úgy gondoltam, hogy nagyban, de a színektől megválok, és jött, hogy csak fekete-fehérrel fogom készíteni. Elkezdtem hármat rajzolni, de nemsokára mentünk Japánba, és úgy döntöttem, hogy ez most megáll, és a Japán inspirációkból lesz majd a Pál Gyula kiállítás. Az is feketén és fehéren. Tussal és ecsettel – az a címe a kiállításnak. És akkor maradt ez a három” – mesélte az őszi tárlatos képek történetét Zsadányi Zsolt.

És ez a három tusrajz, Nyíregyháza három emblematikus épülete – az állomás, a megyeháza és a Nyíregyházi Rádió egykori székháza – lett a díjnyertes az idei Őszi tárlaton.

A kiállítás október 20-ig fogadja a látogatókat a Váci Mihály Kulturális Központban.

A lakókörzeti intézmények is bár óvatosan, de szerveznek programokat. A Butykai Művelődési Házban a 75 éve elhunyt Bartók Béla emlékére rendeztek kiállítást.

Kamasz táncház és felnőtt táncház lesz a Kölyökvárban pénteken, majd jövő hétfőn. Ma még az a hír, hogy az Alvégesi Művelődési Házban megtartják a Kizomba partyt szombaton, a Táncvilág Stúdió tanári karával.

Kapcsolódó galéria

Őszi Tárlat 2020