Koronavírus a gyerekeknél – Egyformák a panaszok a COVID és az influenza esetén
Fotó: Illusztráció

Teljesen megegyeznek a koronavírus és az influenza tünetei a gyerekek körében is, így teszt nélkül az orvos sem tudja eldönteni, hogy melyik betegséget kapta el a gyermek. A jelenlegi szabály szerint az óvodások és iskolások csak akkor mehetnek újból közösségbe, ha arról hivatalos papírt kapnak a gyermekorvostól.

Hatványozottan emelkedett a számuk az orvosi rendelőt felkereső gyerekeknek, ahogy dr. Kántor Irén gyermekorvos fogalmazott: drámaian sokan keresik a szakembereket, de nem azért, mert ennyi a beteg. Az iskolák számára egy új eljárásrendi szabály lépett érvénybe, ezek alapján közösségbe kizárólag akkor mehet vissza egy gyerek, ha orvosi igazolása van, emiatt növekedett meg a rendelő forgalma. Az iskolakezdés, az új környezet és az őszi időjárás magával hordozza a betegségeket, ebben az időszakban sokan megfázhatnak, a tünetek pedig szinte teljesen megegyeznek a koronavíruséval.

Megegyező tünetek

„Gyakorlatilag megkülönböztethetetlen a kettő, azok a vezető tünetek, amelyek az influenzavírusnak a vezető tünetei, a láz, a köhögés, a nehézlégzés, az gyakorlatilag ugyanúgy játszódik le a koronavírus esetében is. Az egyetlen különbség az, hogy a koronavírusra nagyon jellegzetes – de ez a médiából is ismert már – a szaglás és az ízlelés elvesztése. Talán ez az egyetlen az, ami ilyen különbséget okoz. Rengeteg statisztika is van a tavaszi koronavírus-járványnak a betegeiből. Ebből azt mutatták ki, hogy a klinikai tünetek alapján, csak azáltal, hogy megvizsgálom a gyereket, nem fogom tudni megmondani, hogy ő most koronavírusos vagy esetleg influenzás betegségben szenved, hogy ezt megállapítsuk, ehhez mindenképpen kell a PCR teszt” – közölte dr. Kántor Irén gyermekorvos.

A szülők jól használják a telemedicina eszközeit, amire most nagy szükség van a járványhelyzetben. A jelenlegi szabály szerint 10 vagy 14 napig marad otthon a gyerek, a tünetek megszűnését követően pedig még három napig otthon kell maradni, utána lehet közösségbe menni.

PCR teszt gyerekeknek

„Jelenleg, ha tünete van egy gyereknek, a már korábban felsorolt tünetek: láz, légúti tünetek, gyerekeknél a hányás-hasmenés is lehet a koronavírusnak a tünete, azon kívül, ha szaglás, ízlés elvesztése is tünet, akkor tudunk kérni PCR tesztet. Azon kívül még akkor tudunk kérni, ha csak felmerül a gyanúja, de olyan epidemiológiai anamnézise van, például: halmozottan fordul elő az ő közösségében ilyen fertőzés, akkor is tudunk PCR tesztet kérni, de egyébként az orvos saját döntése alapján bármikor kérhet PCR tesztet, hogy ha az indokolt” – tette hozzá a szakember.

A doktornővel készült hosszabb interjút a 18 órási híradó után, a Nyíregyházi Televízió új műsorában, a Nyíregyháza Most-ban láthatják 18 óra 30 perctől, illetve csütörtökön este szintén 18 óra 30 perctől.