Korszerűsítés Mandabokorban – Energetikai korszerűsítés a művelődési házban

35 millió forintból újul meg a Mandabokori Művelődési Ház. A beruházás során megvalósul a homlokzati nyílászárók cseréje, a homlokzat hőszigetelése, illetve a már elavult fűtési rendszer korszerűsítése is.

 

Nagyjából két hete kezdtek el dolgozni a Mandabokori Művelődési Házban, ahol energetikailag korszerűsítik az intézményt. A felújítás során megvalósul a homlokzati nyílászárók cseréje, a homlokzat hőszigetelése, illetve a már elavult fűtési rendszer korszerűsítése is. Az akadálymentes parkoló és rámpa kialakításával lehetőség nyílik az intézmény akadálymentes megközelítésére, az épületen belül pedig egy akadálymentes mosdót is kialakítanak.

Aktív közösségi élet

Mandabokorban és a környékén mintegy 3-4 ezren élnek, már régóta szerettek volna egy korszerű művelődési házat a településrészen, mivel az itt élők aktív közösségi életet élnek. A tervek szerint december végére befejeződnek a munkálatok.

„Ha még jobban a terv szerint haladunk, mert ugye december 27-e a befejezés dátuma, de nem tudom, hogy a műszaki átadás hogyan fog megtörténni, mert ha esetleg mód lenne rá, akkor nálunk hagyomány, hogy az egyesületünk szilveszteri mulatságot szervez. Meglátjuk, hogy sikerül vagy sem, ha nem, akkor a 2022-es farsangi mulatság lesz az első program a megújult intézményben” – mondta Vassné Harman Gyöngyi önkormányzati képviselő.

Zöldberuházások városszerte

A Mandabokori Művelődési Ház beruházásának összege valamivel több mint 35 millió forint. A zöld város program részeként korábban már az óvoda épülete is átesett az energetikai korszerűsítésen a településrészen.

„Most már minden épületnél nagy gondot fordítanak arra, hogy energiatakarékos legyen, minél környezetbarátabb, környezetvédelmi szempontból megfelelő. Nagyon örülnek az emberek, hogy megújul a mandabokori művelődési ház. Van egyesület is, aki programokat szervez, de magánszemélyek is sokszor igénybe veszik családi célokra az intézményt. Az érdeklődés most kevesebb volt a vírus miatt, de egyébként sokan érdeklődnek a bérlési lehetőségről. Így a magánszemélyek és az egyesület is kihasználja a művelődési ház nyújtotta lehetőségeket a különböző programjaikkal” – tette hozzá a képviselő.

A Mandabokori Művelődési Ház egy Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásából újulhat meg. A projekt célja az önkormányzati tulajdonú épületek energiahatékonyság-központú fejlesztése. Nyíregyháza számára fontos, hogy intézményeiben minél több helyen megújuló energiaforrásokat használjon, a városban a fejlesztések energiahatékonyság-központúak. Nemcsak a belvárosi épületeknél, hanem a különböző településrészek esetében is.