Koronavírus-tesztelés: alábbhagyott az érdeklődés
Fotó: MTI

A világ a feje tetejére állt a koronavírus-járvány következtében, és ez igaz az utazásokra is. Az esetszámok alakulása miatt egyes külföldi országok karantén kötelezettséget írnak elő a Magyarországról beutazóknak – például Németország –, de olyanok is vannak, akik negatív PCR-teszt felmutatását kérik – lásd Görögország, Nagy-Britannia, Írország. Éppen ezért többségében az utóbbi kategóriába tartozók, tehát az utazásra készülők azok, akik jelenleg felkeresik a magán mintavételi helyeket. Igaz ez a nyíregyháziakra is, körképünkből azonban egyértelműen látszik, hogy töredékére esett az igény a tavaly október-novemberi időszakhoz képest.

A koronavírus kimutatását célzó PCR-tesztért (illetve gyorstesztekért) továbbra is azoknak kell fizetni, akiknek a saját döntése, hogy elmegy a mintavételre, mert például utazni készül, vagy egyszerűen szeretne megbizonyosodni arról, hogy beteg-e. Amennyiben a tesztelést háziorvos, kórház vagy hatóság rendeli el protokoll alapján, abban az esetben a folyamat ingyenes. A magán mintavételi helyek listája megtalálható a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján. Ennek alapján, Nyíregyházán, három helyen végeznek koronavírustesztet: a Bujtosi Klinikán (az alábbi COVID-19 PCR- és szerológiai tesztek érhetők el: antivírusteszt, gyorsteszt, antigén gyorsteszt), a Nyírségi Egészség Kontroll Bt.-nél (PCR gyorsteszt és valamennyi szűréstípus elérhető), valamint az F Medical Magánklinikán (COVID-19 antigén gyorsteszt, SARS-CoV-2 PCR-teszt, SARS-CoV-2 elleni IgG antitest laborvizsgálat). A listán bár nem szerepel, de december 22-én nyílt meg a Whitelab nyíregyházi szabadtéri koronavírus mintavételi állomása is a Praktiker parkolójában.

Antivírusteszt: vérminta alapján történő diagnózis, a fertőzöttségen való átesettség igazolására alkalmas.

Gyorsteszt: vérminta alapján történő diagnózis, aktív és korábbi fertőzöttség kimutatására egyaránt alkalmas.

Antigén gyorsteszt: orrgaratból vett minta alapján történő diagnózis, aktív fertőzöttség kimutatására alkalmas.

SARS-CoV-2 PCR-teszt: a betegséget okozó vírus örö­kítőanyagát mutatja ki a vizsgált mintából, amely igazol­ja a vírus jelenlétét a légutakban. A vizsgálat során az orr- vagy szájgarat-nyálkahártyáról vesznek mintát.

Nincs leterhelve

Rausz Attila, a nyíregyházi F Medical Magánklinika gazdasági igazgatója arról tájékoztatta a Nyíregyházi Napló szerkesztőségét, hogy a pandémia elején alig győzték a vizsgálatokat, mostanra viszont alábbhagyott az érdeklődés.

Az októberi, novemberi időszakhoz képest töredékére esett a COVID-tesztek iránti igény, ami persze összefüggésbe hozható azzal is, hogy mostanra már az állami intézmények sincsenek annyira leterhelve. Nem kell napokat várni arra, hogy időpontot adjunk, általában a bejelentés másnapján el is tudjuk végezni a tesztet. Azt tapasztaljuk, hogy főként olyanok jönnek hozzánk, akik utazni készülnek, aminek sok esetben feltétele a negatív koronavírusteszt. A legnagyobb megrendelőink a cégek, de magánszemélyeket is fogadunk, őket azonban csak COVID-19 antigén gyorstesztre, valamint SARS-CoV-2 elleni IgG antitest laborvizsgálatra (vérből).