Koronavírus -  Panaszok esetén a háziorvos kérheti, de magánúton is végeztethető teszt

Koronavírusos megbetegedésre utaló panaszok esetén a háziorvos kérheti a beteg tesztelését, azonban több szolgáltató piaci alapon is lehetőséget biztosít arra, hogy kiderítsük, hordozzuk-e magunkban a vírust. Erre akkor lehet a leginkább szükség, ha tudni akarjuk, megfertőzhetünk-e  másokat is. Kétfajta teszt létezik, az ujjbegyből vett vérminta a korábbi fertőzöttséget, míg a légúti minta az éppen aktuális fertőzést mutatja ki.

Légúti panaszok esetén telefonon kell a háziorvosnál vagy az ügyeleten jelentkezni a betegeknek. Ekkor történik egy részletes anamnézis felvétel, vagyis kikérdezik a pácienst, például arról, hogy járt-e külföldön, részt vett-e nagyobb rendezvényeken, mióta van panasza és azok milyen súlyosak. Ez alapján el lehet dönteni, hogy mi a további teendő, milyen eljárásrend szerint kell foglalkozni a beteggel.

Hogyha enyhe tünetei vannak valakinek, és felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja, akkor a háziorvos első körben nem hívja be magához a rendelőbe, hanem otthoni karantént javasol, és megkéri az otthoni mintavételt az Országos Mentőszolgálaton keresztül. Ezt követően a mintavétel eredményétől függően, illetve attól függően, hogy a panaszai hogyan alakulnak, döntik el a további teendőket. - mondta el Dr. Kiss Csaba háziorvos.

Amennyiben a telefonos kikérdezés során egyértelműen kizárható, hogy koronavírus fertőzésről van szó, akkor előre egyeztetett időpontban megvizsgálja a háziorvos a beteget és azt követően folytatják a terápiás kezeléseket. Ha viszont súlyosak a tünetek, magas láz, nagyfokú levertség, fulladásos panasz áll fenn, akkor az Országos Mentőszolgálatot értesítve a Covid-ambulanciára utalják a beteget

Hogyha valaki teljesen panaszmentes, és nem is tudunk arról, hogy érintkezett volna igazolt koronavírus fertőzött személlyel, akkor csak magánúton lehet megoldani a tesztelést, erre Nyíregyházán is van lehetőség, néhány tízezer forintba kerül egy-egy ilyen vizsgálat. Hogyha valaki azt szeretné megállapíttatni magáról, hogy aktuálisan fertőzött-e, és hogy a fertőzést tovább tudja-e adni, akkor mindenképpen az orr-garatváladékból vett mintavétel és annak a PCR-vizsgálata javasolt, mert az ujjbegyből kimutatott vizsgálat arról nem ad információt, hogy valaki pillanatnyilag is beteg-e. Azzal a vizsgálattal csak arról kapunk csak információt, hogy  korábban érintkezett-e már a vírussal." - tette hozzá Dr. Kiss Csaba.

Amennyiben a magánúton végeztetett vizsgálat pozitív eredményt hoz, úgy szintén kötelező a házi karantén, egészen addig, amíg a tünetek el nem múlnak. Ezt követően ismét telefonon kell a háziorvost értesíteni és akkor már a TB által finanszírozott otthoni légúti mintavétellel, illetve annak negatív teszteredményével zárható le a karantén időszaka.