Koronavírus: az elmúlt két hét legfontosabb intézkedései
Koronavírus: az elmúlt két hét legfontosabb intézkedései

A koronavírus-járvány megfékezése, a magyar emberek egészsége, a szociális ellátásban részt vevők és a családok védelme érdekében a kormány az elmúlt időszakban folyamatosan vezetett be rendkívüli intézkedéseket. Szerencsére azonban május második felére lassult a fertőzés terjedése, ebből adódóan pedig lazulnak a korlátozások. Összegyűjtöttük az elmúlt két hét legfontosabb intézkedéseit.

Egészségügy:

– Június elsejével újra igénybe vehetők a népegészségügyi szűrővizsgálatok.

– Továbbra is érvényes az a szabály, hogy valamennyi egészségügyi ellátás (pl.: szakrendelések) csak előzetes, telefonon történő bejelentkezés után vehető igénybe.

 

Oktatás:

– Megkezdődtek a hivatásos gépjárművezetői vizsgák. Továbbra is fontos a védőfelszerelés viselése, az óvintézkedések betartása.

– A nyári szünetig hátralévő időben folytatódik a digitális oktatás.

– Június 2-tõl oktatási céllal találkozhatnak az iskolában a pedagógusok és tanulók.

– Megtarthatják a kiscsoportos konzultációkat és az egyéni felkészítéseket.

– Minden iskolában meg kell szervezni az oda járó gyermekek felügyeletét.

– Június 26-ig az étkezést is biztosítani kell a gyerekeknek.

– Ballagásokat és tanévzáró ünnepségeket a hagyományostól eltérő módon, csak kisebb csoportokban, osztályonként lehet szervezni.

– Engedélyezett a pedagógiai szakszolgálati feladatok ellátása.

– A vidéki bölcsődék és óvodák május 25-tõl, a fővárosiak pedig június 2-tõl visszatérhettek a normális működési rendhez. Az intézményeknek külön igazolás nélkül is fogadniuk kell a gyermekeket.

 

Táborok:

– Június 16-tól a nyári napközis és ottalvós táborok egyaránt megtarthatók.

 

Szórakozás:

– 200 fõ alatti családi rendezvények és lakodalmak vidéken június elsejétől, Budapesten június 15-tõl újra megtarthatóak.

– Május 28-tól lehet újra tartani szabadtéri rendezvényeket: sportrendezvényt, színházi előadást, mozit, cirkuszt, kiállításokat.

Parkolás:

– Továbbra is ingyenes országszerte a közterületeken való parkolás.

Piacok:

– A Jósavárosi Régiségpiac 2020. június 2-tõl újból nyitva tarthat, a veszélyhelyzet kihirdetését megelőző nyitvatartási rend szerint. Június 7-tõl itt csak érvényes regisztrációval lehetséges az árusítás!

– A NYÍRVV Nonprofit Kft. által üzemeltetett valamennyi piac területén a szájat és az orrot eltakaró eszköz (pl. orvosi maszk, sál, kendő) továbbra is mindenkinek fokozottan ajánlott!

– Délelőtt 10 és 12 óra közötti időszakban – egészségük védelmében – továbbra is csak a 65 év feletti vásárlók tartózkodhatnak a piacok területén.

 

Maszkviselés:

– A maszkviselés továbbra is kötelező a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön.