Korona Hall: megújult a belvárosi ikonikus épület emeleti terme és kulturális színtér lesz
Fotó: Szarka Lajos

Megújult a Hotel Korona emeleti díszterme. A város emblematikus épületének barokkos díszítést kapott nagytermében péntek este tartották a megnyitót. A mostantól Korona Hall néven működő helyszín bekapcsolódik a város kulturális életébe, hiszen pódiumesteknek, koncerteknek ad teret – már ettől a héttől.

– Engedd meg nekünk, hogy az elődeim, a családom és a város polgárai nevében megköszönjem azt a több évtizedes áldozatos munkát, amit e ház falai között végeztél.

Szilágyi Istvánné Olgi búcsúztatása

Ezekkel a szavakkal köszönte meg Nádasdi István a pódiumról Szilágyi Istvánné vendéglátásban eltöltött rengeteg évét a Korona Hall megnyitóján. A mindenki által „Olgikaként” ismert szakember ugyanis nyugdíjba ment, úgy, hogy a Hotel Korona volt az első és utolsó munkahelye is.

Nádasdi István közel három évtizede viseli gondját

Az a szálloda, melynek a ’90-es évek eleji hányatott sorsát szomorú szemmel nézte lokálpatrióta vállalkozóként a mostani tulajdonos, aki lassan három évtizede viseli gondját a város emblematikus épületének. – 1993-ban, az akkori ÁVÜ kiírta nyilvános pályázaton árverésre. Elmentem és megvettem. Azóta viselem a gondját, a sorsát. Elég sok munka volt vele, sőt mindig is lesz, mert ezt soha nem lehet abbahagyni – emlékezett Nádasdi István.

A család veszi át a stafétát

A folytatás azonban már a családtagokra marad, ami nagy öröm a tulajdonos édesapának, akit félig tréfásan „tiszteletbeli fősugalmazóvá” neveztek ki a gyermekek. Az üzemeltetést ugyanis fia a feleségével, és lánya a párjával viszi tovább. Utóbbi, a vő, Buda-Kovács Béla javaslata volt az emeleti bálterem felújítása is. A kreatív igazgató azt mondta, a város sokat tett eddig is az épített örökség megőrzéséért, ami a helyi identitást erősíti és az idegenforgalomnak is jót tesz, ehhez kívánnak ők is hozzájárulni.

Megújulás, küldetés, folytatás

– A megújulással egyúttal egy olyan helyet szeretnénk itt, ahol a város egész társadalma és a városba érkező vendégek is jól érezhetik magukat. Küldetésének tekintjük a kulturális életbe való bekapcsolódást is. Céljaink között szerepel, hogy a földszinti helyiségeket is felújítjuk – ígérte megnyitójában Buda-Kovács Béla.


A társasági élet színtere

Ez a szerep nem idegen a Prokop István építész szakértelmével megújult emeleti teremnek, mely a 126 év alatt sokat látott, s mindig kiemelt jelentősége volt a város életében. Bálok rendszeres helyszíne volt, fellépett itt Kodály Zoltán, Bartók Béla, s a közművelődésnek is helyet biztosított.

Kiemelt ügy a műemlékek felújítása

A műemlékek és környezetük kiemelt értéket képviselnek – ezért felújításuk dr. Kovács Ferenc polgármester személyes ügye és polgármesteri programja is. – 2012-ben kezdtük. Hány régi, szép épület van felújítva? Szerintem 50 körül járunk, mindent beleértve, nemcsak az önkormányzati épületeket. Nagyon örültem a Kossuth gimnáziumnak, a Szabolcs takszövnek – ezek még az elején voltak –, de mindegyiknek, így a Koronának is – hangsúlyozta köszöntőjében a polgármester.


Dr. Szabó Tünde: „Mindannyian büszkék vagyunk rá”

A rendezvényen részt vett dr. Szabó Tünde államtitkár is. Nyíregyháza országgyűlési képviselője azt mondta, a gyermekeinek is szívesen mesél a Korona múltjáról, s bárki érkezik hozzá vendégségbe, a Nyíregyházát bemutató mondandójának fontos része a város ikonikus épülete. – Ez a bálterem e csodálatos épületünkben, amire mindannyian büszkék vagyunk, tényleg kiszolgálja egész Nyíregyházát majd, a Kulturális Negyedét erősítve, úgyhogy örülünk neki, hogy ezzel a barokk stílussal otthonosabbá tették.


Pódiumestek, koncertek

Az államtitkár jelezte, nagyon várjuk a rendezvénynaptárt, hiszen a Korona Hall kulturális események színtere is lesz. Ebből ízelítőt Horváth Margit és Gulyás Attila színművészek, a nyíregyházi kötődésű előadóművész, Lutter Imre, valamint Csernák Tibor zenei vezető adtak a nyitás alkalmával. E hét pénteken este nyolckor pedig már Schiffer Miklós nemzetközileg ismert divatszakértő érkezik a Korona Hall színpadára, június 18-án pedig Kökény Attila érkezik a Swing a la Django zenekarral és ad nyáresti élményt.

Kapcsolódó galéria

Korona Hall megnyitó 2021