Környezettudatos is a Zöld Nyíregyháza - Szakmai napot szerveztek
Zöld város Nyíregyházán

Nyíregyháza Önkormányzata a Zöld város projekt keretében szakmai napot szervezett óvónők és általános iskolai szaktanárok számára „ Környezettudatosság a mindennapokban „ címmel, a Váci Mihály Kulturális Központban.

Ma már mindenki ismeri a Zöld város program elemeit. Ebbe a csomagba tartozik a Benczúr és Bessenyei tér megújítása, a Pazonyi tér és az Arany János utca korszerűsítése, illetve a nemrég elkészült Bujtosi Városliget is. De a komplex fejlesztés eleme az iskolásoknak hirdetett Zöld Város rajzpályázat, ezen túl a pedagógusoknak kínált szerdai szakmai nap is. A bemutatott jó gyakorlatok, és a kreatív kézműves feladatok egy budapesti öko vállalkozáshoz kapcsolódnak.

Koltay Eszter programvezető, Öko -Játék Környezettudatos Élményprogramok :

Az Öko Játékprogram környezeti neveléssel foglalkozik. Ez egy országos szinten utazó játszóház, ahol a gyerekeket nagy térjátékokon keresztül  játékosan, a környezet védelem problémáinak megoldására tanítjuk, a figyelmet próbáljuk felhívni, tudatosságot, hosszú távú gondolkodást, rendszerszemléletet próbálunk oktatni kicsiknek és nagyoknak.

A problémakörhöz talán a szelektív hulladék gyűjtés közben lehet a legegyszerűbben közelíteni, de a hulladék kezeléstől a megújuló energiákon át, a fenntartható fejlődésig, a víz témaköréig és az éghajlatváltozásig sok mindent érintenek egy-egy eszközön keresztül az élményprogramok kapcsán.

 Koltay Eszter

Óvodásoktól kisiskolásokon át, egészen családi programokig szoktak minket ajánlani. Úgy lehet megjeleníteni, hogy ezek egy jópofa aktivitások, ugyanúgy csúzli, ugyanúgy memória tábla, logikai tábla vagy logikai feladat, ahol azonban a gyerekek a környezetvédelem témakörével foglalkoznak, így szinte észrevétlen tanulnak.

Játszani mindenki szeret, a felnőttek is. A gyerekek pedig emlékeznek a dalokra vagy a színes, kreatív eszközökre, és otthon is próbálják az élményeket tovább vinni – fogalmazott az egyetemen környezetkutató szakos, fizikai szakirányon végzett ifjú szakember. Koltay Eszter az indulás előtt játékos nagyrendezvényeken dolgozott már több pedagógus ismerősével. Így fejlesztették közösen a környezettudatos élményközpontot.

Az említett számtalan témakör valóban mindennapjaink része a reggeli víztakarékos fogmosástól a közlekedésen át a késő esti szellőztetésig. A Zöld Város program jó alkalmat teremtett arra, hogy megismerje a játékos és interaktív lehetőséget a nyíregyházi pedagógusok közössége, ha másként nem, legalább a sajtó közreműködésével.