Korai lenne bármilyen lazítás, amíg nincsenek elegendően beoltva

Jelenleg a hazánkba érkezett oltóanyagok kiszállítása zajlik a háziorvosokhoz. A Pfizer/BioNTech-vakcinát használják a praxisokban, az AstraZeneca szerével a krónikus betegeket kezelik, a szputnyik V vakcinákkal pedig a fővárosi oltópontokon fognak oltani – mondta Müller Cecília az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Az országos tiszti főorvos kifejezte abbéli reményét is, hogy az Európai Gógyszerügynökség mielőbb jóváhagyja az orosz vakcina használati engedélyét.

Békássy Szabolcs Országos Háziorvosi Kollégium vezetője közölte: az elmúlt héten a legveszélyeztetettebb korcsoportba tartozó nyolcvankét év felettieket oltották be a háziorvosok, további harmincezer embert pedig oltópontokra irányítottak, hogy ők is megkaphassák a vakcinát.

A védőoltási kampány a héten is folytatódik a háziorvosok körében, így 2040 praxisnak lesz lehetősége az AstraZeneca vakcinájával beoltani az 59 év alattiakat, további 2964 rendelőben pedig a Pfizer/BioNTech készítményével oltják be a legidősebbeket.

A múlt héttel ellentétben ezen a héten már nem lesz olyan praxis, ahová nem jut vakcina. Ezen a héten a fővárosi háziorvosok öt beteg oltását szerevezhetik meg egy-egy oltóponton, itt majd az orosz Szutnyik V vakcinát fogják beadni nekik.

Békési Szabolcs arra kérte az időseket, hogy várják meg, amíg a háziorvos telefonon felhívja és tájékoztatja őket az oltás időpontjáról.

Az időseknek nem kell betelefonálniuk, ugyanis amint rájuk kerül a sor, azonnal értesítik majd őket a háziorvosok.

A regisztráltak friss listáját minden hét elején fogják megkapni a háziorvosok – mondta.

A háziorvosi praxisok a járvány kezdete óta őrszemként funkcionálnak, tőlük indulnak ki a tesztelések. Elmondta, hogy több praxisból is azt a rossz hírt kapták, hogy egyre több pozitív estet regisztrálnak. Éppen ezért arra kéri az állampolgárokat, hogy továbbra is legyenek óvatosak, legyenek türelmesek és tartsák be a védelmi intézkedéseket.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az ORFK szóvivője beszámolt arról, hogy 166 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem vagy nem megfelelően viselték a szájmaszkot.

A kijárási tilalom megszegése miatt 324 személlyel szemben intézkedtek az elmúlt 24 órában, közülük két személyt azért büntettek meg, mivel megszegték a kutyasétáltatás szabályait.
Eddig 3389 hatósági házi karantént rendeltek el, és 8311 esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban tartózkodókat – tette hozzá.

Müller Cecília: Stagnál a járványgörbe

Az országos tiszti főorvos elmondta: körülbelül tíz napja nem figyelhető meg csökkenés a járványgörbében, stagnálás állt be a fertőzöttek számát tekintve.

Az elmúlt napon 1 279 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 380 013 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 98 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 347 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 285 022 fő, az aktív fertőzöttek száma 81 644 főre csökkent. 3747 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 296-an vannak lélegeztetőgépen – mondta.

A stagnálás okát egyelőre vizsgálják – szögezte le az országos tiszti főorvos.

Azt gondolják, ennek az egyik oka a brit mutáns vírus megjelenése, amely gyorsabban terjed, mint várták.

Ennek függvényében az elkövetkező napokban, hetekben további emelkedésnek is a tanúi lehetünk. Éppen ezért most mindennél fontosabb, hogy betartsuk a védelmi és higiénés szabályokat – figyelmeztetett Müller Cecília.

Jelenleg is zajlik a hazánkba érkezett oltóanyagok kiszállítása az orvosi praxisokba.

A Pfizer/BioNTech-vakcinával oltanak a háziorvosi parxisokban, az AstraZeneca szerével a krónikus betegeket fogják oltani. A szputnyik V vakcinákkal pedig a fővárosi oltópontokon fognak oltani – részletezte Müller Cecília.

Még ezen a héten várnak újabb vakcinákat, az AstraZenecától és a Modernától is a csütörtöki napon. Bár folyamatosan érkeznek a vakcinák, ezek száma még mindig nem elegendő – mondta.

Továbbra is emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja, főként Budapest északi részén, illetve Győrben és Miskolcon.

Ha valaki már megkapta mindkét oltást és kialakult a védettség, de találkozik olyan személlyel, aki megfertőződött, a védett személynek már nem kell karanténba vonulnia – jelentette ki Müller Cecília.

Elmondta, hogy Kínában a WHO szakemberei vizsgálják, hogy hogyan terjedhetett el a vírus. Felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus már régóta jelen van, és enyhébb influenzát okozott. Azonban jelenlegi tudásunk szerint márciusban úgy mutálódott, hogy a SARS-Cov-2 vírustörzs már komoly megbetegedést okoz.

A Vuhanban vizsgálódó szakemberek már kizárták azt, hogy egy kínai  laboratóriumból származna a vírus. Éppen ezért továbbra is keresik a köztes vírusgazdát.

Elmondta továbbá, hogy az orosz Szputnyik V vakcinát benyújtották engedélyesére az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA). Abban reménykednek, hogy minél hamarabb megkapja a használati engedélyt az uniós szervtől is.

Az országos tiszti főorvos újságírói kérdésre válaszolva felhívta a figyelmet, hogy egyetlen város, település számára sem javasolja a még a legkisebb lazítást sem.

Bármilyen lazítás még túl korai lenne, mivel még nincs kellő számú állampolgár beoltva.

Abban reménykednek, hogy márciusban már elkezdődhet a tömeges oltás, vagyis a nem kockázati személyek oltása is. Mindez azonban az országba beérkező vakcinák mennyiségétől függ majd – válaszolta újságírói kérdésre Müller Cecília.

 

Forrás: hirado.hu