Kopogtatott a gólya a Nyíregyházi Állatpark kétpúpú teve csapatában

Mivel a kiscsikó anyja barna, apja pedig fehér bundájú, az apróság a két szín kombinációjából kialakult hamuszürke bundát visel. Már hagyomány, hogy azt a nevet adják az állatnak mely napon a világra jött, így a tavaly született Zsigmond kistestvére az Ildikó nevet kapta gondozóitól.

A tevecsikó ideje nagy részét az anyja mellett tölti – aki nagy gonddal őrzi és táplálja kicsinyét, de már ismerkedik a külvilággal és a csapat többi tagjával. A jelenleg 30 kilogramm súlyú állat hosszú, vékony lábaival és aprócska púpjaival egyelőre jóval elmarad a felnőttek méretétől, ám ha megnő, testtömege elérheti majd a 400 kilogrammot.

Az Ázsia sivatagos részein őshonos, nagyobbrészt már háziasított állatfaj kiválóan alkalmazkodott élőhelye szélsőséges időjárási körülményeihez, kitűnően viseli a forróságot és a fagyot, illetve víz- és táplálékhiányt is. A közhiedelemmel ellentétben, púpjaiban nem vizet, hanem zsírt raktároz, amelyből energiát képes nyerni hosszú vándorlásai alatt. Amikor jól táplált, púpjai kemények és felállnak, ha pedig zsírtartalékai kimerülnek, akkor a púpok petyhüdten lógnak. A kis csikónak egyelőre nincsenek púpjai, de ahogy elkezdi a zsírt raktározni, hamarosan púpjai is lesznek.

A tevefélék családjának tagjai, mivel kiválóan alkalmazkodtak a száraz élőhelyekhez, ott a legfontosabb nagy testű növényevő állatok, s igen fontos szerepük volt abban, hogy az ember megvethette a lábát ezeken a területeken.


Forrás: Nyíregyházi Állatpark

Fotók: Kohut Árpád