Kooperatív képzés indul a Nyíregyházi Egyetemen – Cél a szakmai tapasztalat

A regionális piaci igények előzetes felmérése alapján a régió vállalatai igénylik és várják a kooperatív képzés bevezetését, amely az ország más egyetemei által már évek óta alkalmazott gyakorlati képzési forma. Erre a vállalati igényre reagálva a Nyíregyházi Egyetem oktatói kidolgozták a képzés elindításához szükséges dokumentumokat, a képzés szabályzatát, amelyet az egyetem szenátusa február 24-én egyhangúlag elfogadott, ezt követően ez év áprilisától jelentkezhetnek az egyetem hallgatói erre a gyakorlati képzésre.

A kooperatív képzés lényege, hogy az ebben részt vevő hallgató 8-12 hónap alatt minimum 70 munkanap időtartamú gyakorlati képzésben vesz részt a kiválasztott vállalati partnernél. Ahhoz, hogy egy hallgató bekapcsolódhasson ebbe a képzési formába, minimum négy lezárt félévet és a tantervben előírt legalább 100 kredit értékű tantárgyat kell teljesítenie. A hallgató ezt követően pályázhat a kooperatív képzésre egy általa kiválasztott vállalathoz. Sikeres pályázat esetén a vállalat és a hallgató szerződést kötnek egymással meghatározott időtartamra, mely időtartam alatt a hallgató a vállalattól díjazást kap.

A képzés célja, hogy a hallgatók a kötelező szakmai gyakorlaton túl további, vállalati környezetben szerzett szakmai tapasztalatra tegyenek szert, mely elősegíti szakmai ismereteik, készségeik fejlesztését és javítja munkaerő piaci elhelyezkedésük esélyeit.

Elsőként a gyakorlatigényes gépészmérnöki, gazdálkodási és menedzsment, járműmérnöki, közlekedésmérnöki, mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki, mezőgazdasági mérnöki, valamint programtervező informatikus alapképzési szakokon tanuló hallgatók számára nyílik meg a kooperatív képzés lehetősége. Az egyetem azt tervezi, hogy a kezdeti tapasztalatok összegzése után rövidesen kiterjeszti ezt a képzési formát az egyetemen oktatott többi, gyakorlatorientált képzési alapszakjaira is.

 

Forrás: Nyíregyházi Egyetem