Könyvtárnyitás – Március 27-én kézműves programmal várják az olvasókat

Közel öt hónap után ismét kinyit a Móricz Zsigmond Könyvtár és valamennyi fiókintézménye. A pandémia idején már megszokott rendben tartották olvasóikkal a kapcsolatot. Most a Népművészeti Egyesülettel készülnek a március 27-ei nyitásra, de tervezik a Gyermekkönyvhónap és az Ünnepi Könyvhét programját is. Ez utóbbival kapcsolatban annyi bizonyos, hogy a júniusi esemény vendége Bereményi Géza lesz.

 

November 1-jén, az energiaválság miatt bezárt a könyvtár is, de napi 24 órában, teljes kapacitással működött a könyvkiadó automata. A pandémia idején megszokott módon léptek az intézmény közösségi oldalaira az olvasók. Szerették a kvízjátékokat, a különböző témájú pályázatokat, de nyomon követték a katalógus segítségével a könyvújdonságokat is.

„A fiókkönyvtárakba voltak kihelyezve a dolgozók. Ott végezték el a munkát, illetve az otthoni munkavégzés keretében folyamatos volt az új könyvek rendelése, vásárlása, feldolgozása, hogy kölcsönözhetővé tegyük. Digitalizáltunk, belső munkákat folytattunk, tehát mindent, amit lehetett ebben a rendkívüli helyzetben. Az összes szabályzatunkat aktualizálni tudtuk. Készülünk arra, hogy a Minősített Könyvtár cím mellett elnyerjük a díjat is” – nyilatkozta Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Könyvtár igazgatója.

Március 27-től a megszokott nyitvatartási rendben várják az olvasókat. Már aznap, 14 órakor nyílik az Aranykapu Népművészeti Egyesület Műhelygalériák programsorozata, és április 1-ig mindennap, általában délután 2 órától különböző kézműves foglalkozásokat kínál az egyesület. Ezután is hosszú a sor az újranyíló könyvtár kínálatában.

„Március 28-án a Képregény Tárunkban is lesz program, illetve készülünk a Gyermekkönyvhónapra. Ez már az 50. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Gyermekkönyvhónap. Kiírtunk egy rajzpályázatot, A mi Petőfink címmel. Arra április 14-ig várjuk az alkotásokat. Petőfi Sándor művéhez bármilyen illusztráció készíthető. Az Ünnepi Könyvhétre is nagy erőkkel készülünk, bár egy kicsit szerényebb körülmények között tudjuk megrendezni, mint az elmúlt időszakban. Bereményi Géza lesz a vendégünk, de helyi írók, Sipos László és Ferenczik Adrienn új könyvét is be tudjuk mutatni. A Gyermekkönyvhónap keretében is készülünk programokkal. Május 2-án Berg Judit lesz a vendégünk, de Bessenyei Gábor legújabb könyvét is bemutatjuk. Hajdu Ágotával május 11-én találkozhatnak a kisebbek, hiszen a Cseperedő foglalkozást is folytatjuk” – mondta az igazgató.

Az októberi Országos Könyvnapok programjait is figyelik a könyvtárosok, zajlik az esemény szervezése. Mindezek előtt érdemes megismételni, hogy az Internet Fiesta vendége március 27-én, a megyénkben élő Győrffy-Kiss József, aki John Cure néven ír krimit és thrillert, és hosszú ideje vezeti könyveivel a Bookline sikerlistáját. Hétfőn, délután fél 5-től a Vécsey utcai Fiókkönyvtárban találkozik olvasóival. Előadása a Metaverzumról és a jövő valóságáról szól.