Könyvtári Napok – Esély, egyenlőség, könyvtár az idei rendezvény témája

17. alkalommal rendezik az Országos Könyvtári Napok eseményeit, az Informatikai és Könyvtári Szövetség koordinálásával. A rendezvény megemlékezik arról, hogy 70 éve alakultak országszerte a megyei könyvtárak. Az október 3-tól 7-ig tartó programsorozat kiemelt témája az esélyegyenlőség.

Könyvtártörténeti totóval, rövidfilmekkel és filmmontázzsal készült a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár is a jeles évfordulóra. Egykori videófelvételekből készült válogatás, és mai olvasók vallomása szól a könyvtár értékei, a könyvtárosok értékteremtő munkája mellett. Október 3-tól láthatják ezeket az ünnepi tartalmakat az intézmény honlapján, a közösségi oldalon és a YouTube-csatornán. A délelőtti Ringató után 11 órától aztán folyamatosan érkeznek az előadók.

„Esély, egyenlőség, könyvtárak tematika köré csoportosulnak a programok. Esély az információhoz, az állatok esélyei, esély a gyerekek és fiatalok jogaihoz, az emberi méltósághoz, az egészséges élethez való jog, és e köré szerveződnek a heti programok. Ingyenes beiratkozás és amnesztia is van a héten, valamint garázsvásárt is szervezünk. Hétvégén hagyományosan kilépünk a könyvtár falain kívülre is, kirándulunk a Sóstói-erdőbe, illetve hagyományosan a családok vetélkedőjét is megszervezzük, és mindig díjazzuk a könyvtári hűséget, a legfiatalabb, legidősebb, legtöbbet kölcsönző olvasóinkat” – így szólt a jövő heti programról a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója, Tomasovszki Anita.

Az UNICEF Magyarország képviselője a gyermekek jogairól beszél, de hallhatnak az érdeklődők az állatmentésről is. Kedden lesz segítőkutya-bemutató, állati kvíz és állatos rajzpályázat. Az egészséges élet témakörében relaxációs gyakorlatokat kínálnak a Sóstóhegyi Fiókkönyvtár vendégeinek, illetve a Hősképző elsősegélynyújtó programjával ismerkedhetnek a Megyei Vöröskereszt munkatársainak irányításával a Központi könyvtárban, szerdán. Október 6-án a hősökre emlékeznek kicsik és nagyok, majd a jövő esélye témakörben a család - történet - kutatás szerepel a levéltári Hetedíziglen projekt bemutatóján. Megismerhetik a Nyíregyházi Egyetem Esélyegyenlőségi Központja munkáját, illetve nevelőszülők és fogyatékkal élő fiatalok szülei is találkoznak. Szombaton délelőtt 10 órakor indul a gyógynövénytúra az erdőbe, egy másik csapat pedig Nyíregyháza belvárosát járja körbe egy történész vezetésével. Vasárnap délelőtt aztán családi vetélkedő és a könyvtári legek köszöntése zárja az egyhetes programot.