Könyvtárak. Pont. Neked! – Elindult a könyvtárak.hu folyamatosan frissülő weboldal

Robotokat is megtanulhat programozni a könyvtárban, a helytörténeti gyűjteményben kutakodva pedig saját üknagyapja életébe is bepillanthat. Az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézetének gondozásában március 3-án olyan weboldal indult, amely a lakosság –  azaz valamennyiünk – számára értékes, folyamatosan frissülő információkat gyűjt össze és tesz közzé az ország könyvtárainak helyben igénybe vehető, illetve online szolgáltatásairól.

A magyar könyvtárakba évente 1,8 millió új dokumentum – nyomtatott- és digitális könyv, újság, térkép, zene, film, fotó, hangoskönyv – érkezik. Az idősek, kismamák, betegek részére az ország 1000 könyvtárából házhoz viszik a könyveket, hazánk különböző könyvtáraiban pedig egy év alatt 115 ezer rendezvényt tartottak. Magyarországon minden ötödik ember könyvtárhasználó, azonban mindezidáig nem volt olyan weboldal, amely egyetlen helyen mutatta be a legnagyobb hazai intézményi hálózat szolgáltatásait. A hiánypótló weboldal a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia keretében készült el és vált elérhetővé, melyet a Könyvtári Intézet azzal a céllal hozott létre, hogy egyetlen közös hozzáférési pontot nyújtson a könyvtárak változatos szolgáltatásaihoz. A portál „Tudás. Élmény. Kapcsolat." szlogenje is utal a könyvtári rendszer sokszínű szolgáltatásaira is: tudáspont, élménypont, kapcsolatpont. Könyvtárak pont neked!

A portálon úgy kereshetünk a könyvtárak között, ahogyan az a 21. században elvárható, vagyis láthatjuk a hozzánk legközelebb eső könyvtárak adatait és szolgáltatásait, és egyben egy helyen megtalálhatók az ország különböző pontjain működő könyvtárak által szervezett események, programok is. A weboldalon igénybe vehetjük az Országos Széchényi Könyvtár által üzemeltetett Kérdezd a könyvtárost! szolgáltatást, amely segítségével a látogatók közvetlenül keresést indíthatnak a Magyar Országos Közös Katalógus (MOKKA) adatbázisában, ahonnan megtudható, hogy a keresett könyv melyik könyvtárban található.   Ezen kívül a könyvtárak.hu új felületet kínál a már évek óta nagy tömegeket megmozgató Veszíts el egy könyvet! játéknak, ugyanis a népszerű közösségi játékot új köntösbe bújtatta, és modern elemekkel gazdagította. Az oldal az aktuális információkon túl az oktatásban jól használható digitális tartalmak hiteles, országos merítésű, ingyenesen használható gyűjteményét is tartalmazza, támogatva többek között a könyvtárak és a pedagógusok együttműködését.