Könyvajándék napot tartottak a  könyvtárban – Cél a hátrányos helyzetű gyerekek támogatása

A Madárasszony mesekönyv, a Bodzavendéglő madarakról szól. Csalafinta madarak – úgyszintén Fityfiritty – ez Szepes Máriának egy verses könyve és a Jómulatság érdekesség a gyerekeknek. A gyerekei és unokái után maradt rengeteg könyvből válogatott jó szívvel Homoródi Józsefné.

Egy gyermek egyedül a könyvével valahol bent a lélek titkos szobáiban saját képeket alkot, amelyek minden mást felülmúlnak.

– Astrid Lindgren svéd író gondolatával címkézték a nemes napot, melyhez már hetedik éve csatlakozott a Móricz Zsigmond Könyvtár. A Magyar Gyermekirodalmi Intézet kezdeményezésére gyűjtik a könyvtárak az ajándékokat, hogy hátrányos helyzetű gyerekekhez juttassák, hiszen a fő cél az olvasás népszerűsítése.

További képekért kattintson a fotóra!

Tóthné Szomolya Ágnes, a Móricz Zsigmond Könyvtár gyermekkönyvtárosa kiemelte:

A végleges eredményt este tudom majd megmondani, vagy holnap reggel. Általában 2-300 kötet szokott összegyűlni. Folyamatosan érkeznek egész nap az adományok. Felnőttek, gyerekek hozzák. Többnyire egyéni felajánlásokat kapunk, de néha osztályok is érkeznek hozzánk. Most pl. a Jókai Mór Református Általános Iskola egyik második osztálya fog nekünk könyveket hozni, és ők egy könyvtárbemutató foglalkozáson is részt vesznek. Megismerik, hogyan működik a könyvtár és hogyan tudnak itt könyvet keresgélni.

Egy újabb cél, hogy szülők és gyerekek szembesüljenek az esti mese élményével, annak minden szempontból értékes hasznával. Sokuknak mind a mai napig olvasnak mesét, mások magukat szórakoztatják esti olvasnivalóval. És persze, hogy a Jókai Iskola másodikosai is hoztak ajándékot.

Pinokkióról és a Rút kiskacsáról hoztam könyvet és Hamupipőke meséjét. Mindenkinek ajánlom, mert lehet belőlük sokat tanulni, hiszen a barátságról szól. Egy másik kislány egy Fociakadémiás könyvvel érkezett. Akik szeretnek focizni, és aki megkapja, az fog neki örülni nagyon – ajánlották ajándékkönyveiket a kisiskolások.

További képekért kattintson a fotóra!

A Vakrandizz egy könyvvel! akció is február 14-hez, a Valentin-naphoz kapcsolódik. A könyvtárosok fiúnak, lánynak, férfinak, nőnek való, piros vagy kék szalaggal kötötték át a papírba csomagolt meglepetést. Kinek-kinek a szerencséjén múlott, hogy lelkéhez közeli vagy attól távoli irodalmat vitt haza, s lett belőle csemege, avagy érdektelen olvasnivaló.

A nap estéje egy könyvbemutatót is tartogatott a Móricz Zsigmond Könyvtár felnőtt és gyermek olvasóinak.

A Debreceni Nagyerdőért Egyesület 2016 óta hirdet irodalmi pályázatot gyerekek részére. Ez 2017-től országos pályázat lett, és 2018-ban Karjában ringat az erdő címmel hirdették meg pályázatukat, amire már Kárpát-medencei magyar iskolások írásai is érkeztek. Több, mint négyezer intézménybe ment ki a felhívás, melyre rengeteg pályamunka érkezett.

– szólt a könyvbemutatóról Tóthné Szomolya Ágnes.

A legjobbakból válogattak a természetvédelmi, irodalmi albumba. Kategóriánként az első hat díjazott szerepel, köztük négy megyebeli iskolás alkotása is. Petrilla Réka Édua, az Apáczai Iskola nyolcadikosa meséjét és versét is olvashatják az országos kiadványban.


Matyasovszki Edit