Kongresszust tartottak Nyíregyházán a gyermek-gasztroenterológusok

A Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság célja, hogy javítsa és szervezze a kutató-, gyógyító-, oktatótevékenységet, ismertesse a hazai és külföldi tudományos eredményeket, és képviselje a szakmában dolgozók érdekeit. Csütörtöktől szombatig Nyíregyházán rendezték a társaság XII. kongresszusát, melyen emlékeztek a közelmúltban elhunyt kiváló szakemberre, Dolinay Tamás gyermekgyógyászra, a társaság alapító tagjára.

A gyermek-gasztroenterológia az újszülöttkortól foglalkozik a táplálkozási és felszívódási zavarokkal, különböző emésztőrendszeri betegségekkel, a gyomor- és bélrendszer betegségeivel, mely érinti a nyelőcső, a máj, a gyomor, a hasnyálmirigy, a vékony- és vastagbél elváltozásait – fogalmazott a Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság XII. kongresszusát szervező vezetőségi tag, a szakma nyíregyházi alapítóinak egyike.

„A táplálékallergia ma egy forrongó szakma és terület. Valószínű, hogy a két évvel ezelőtti tragikus eset, a mogyoróallergiás gyerek ügye miatt került előtérbe. Mindig is voltak táplálékallergiás gyerekek. A kivizsgálás egyre modernebb, és egyre több dolgot tudunk meg a táplálékallergiáról. Ma már tudjuk, hogy nem kell mindenkit szigorúan diétáztatni. Lehet bizonyos termékeket hőkezelt formában a szervezetbe juttatni. Azt gondolom, hogy a szülők sokkal több gyereket diétáztatnak, mint akinek szüksége lenne rá. Ennek van veszélye is, bizonyos tápanyagok hiánya, pl. kalciumhiány alakulhat ki. Ha egy tejallergiás gyereknek nem adunk tejet, vagy nem pótoljuk a kalciumot, ez a későbbiekben súlyos csontritkulást okozhat”

– nyilatkozta dr. Guthy Ildikó, a Jósa András Tagkórház gyermek-gasztroenterológus főorvosa. Nagyon sokat fejlődött a szakma az elmúlt időszakban, mind a labordiagnosztika, mind a genetikai vizsgálatok egyre szélesebb körben elérhetőek, és egyre több betegséget tudnak kezelni.  Az is tény, hogy ma már szinte népbetegség az ételallergia, vagy ételintolerancia.

„Sajnos a táplálkozási zavarokban szenvedő gyerekeknek a száma nő. Ez igaz mind az allergiás, mind a gyulladásos bélbetegségben szenvedő gyerekekre. Hogy ennek a hátterében mi áll, ezt nyilván további kutatások fogják kideríteni, de azt gondoljuk, hogy a megváltozott környezet és az étkezési szokások, a gyorséttermek és a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása mind-mind szerepet játszik ennek a kialakulásában”

– mondta a Magyar Gasztroenterológiai Társaság elnöke, dr. Dezsőfi-Gottl Antal. A terápiák, a gyógyítás lehetőségeiről is szólt a nyíregyházi főorvos, aki a számokról csak annyit mondott, hogy a gyermek sürgősségi ellátásban a betegek 80%-a minden bizonnyal gasztroenterológiai problémával érkezett.

„Nagyon sok betegséget meg lehet gyógyítani. Ma úgy tudjuk, hogy a gyulladásos bélbetegséget még nem lehet meggyógyítani, de megfelelő gyógyszeres és dietetikai terápiával egy minőségi, tünetmentes életet tudunk biztosítani. Ugyanígy a lisztérzékeny betegek ma már teljes értékű életet élnek, ha kihagyják a glutént az étkezésükből”

– tájékoztatott dr. Guthy Ildikó. A köszöntők között volt Nyíregyháza polgármestere, aki a város és Sóstó látványosságait ajánlotta a kongresszus résztvevőinek a figyelmébe. A vármegyei oktatókórház főigazgatója a szabolcsi modell értékeit részletezte.

„Ebben az óriási struktúrában a gyermekgyógyászati osztály az intézményünk egyik alappillére, több mint 150 fekvőbetegággyal. Az intézményben gyermekellátás Nyíregyházán, Fehérgyarmaton és Mátészalkán zajlik. Ez az integráció, ami 10 évvel ezelőtt elindult, folyamatos, és most is zajlik. A mi koncepciónk az, hogy egy szakma, egy vezető, egy osztály. Ez azt jelenti, hogy jelen pillanatban Dicső főorvos úr az egész vármegyei intézményben a szakmai felelős a gyermekgyógyászati ellátásért. Ő integrálja, szervezi a munkáját a többi tagkórházban lévő gyermekellátó helyeknek is. Ez úgy zajlik, hogy kollégáink mindennap mennek ki a tagkórházakba. Köszönet érte”

– szólt köszöntőjében dr. Szűcs Attila, a vármegyei intézmény főigazgatója. Nem kis büszkesége a vármegyei oktatókórháznak a 2015-ben megépített és felszerelt gyermekosztály.

„Az ország talán egyik legjobb, ha nem a legjobb gyermekintézménye található itt, a megyei kórházban. Aki szeretne látni ilyen modern, európai, 21. századi kubatúrával és infrastruktúrával rendelkező gyerekosztályt, annak ajánlom, hogy jöjjön el és nézze meg. Persze, van ennél a világon jobb, láttam ilyet tavasszal Kanadában, de ez megközelíti az ottani ellátást. Higgyétek el nekem!”

– fogalmazott a megnyitón dr. Dicső Ferenc osztályvezető főorvos. A gyermekgyógyászat több területén is kiválóan teljesítő, humánus, nagyműveltségű főorvosra, a februárban elhunyt Dolinay Tamásra, a társaság egykori tagjára, alapítójára emlékeztek a kongresszuson. „Nincs vég, csak út van, mely magában rejti a földi és égi létet. Emléked megőrizzük, égi utad legyen békés!” – búcsúzott az emlékező kolléga, mielőtt ismertette a főorvos szakmai életútját. A társaság jelenlévő tagjai 1 perces néma felállással tisztelegtek a néhai gyógyító előtt, és virággal köszöntötték özvegyét.

Kapcsolódó galéria

Gyermek-gasztroenterológiai kongresszus 2023