Komplex lesz a nemsokára nyíló uszoda - Sportolókkal indul a tesztüzem
Komplex lesz a nemsokára nyíló uszoda - Sportolókkal indul a tesztüzem

Az üzemszerű működés előtt sportolókkal indul a tesztüzem a belvárosban

Több évtizedes álom válik valóra Nyíregyházán, hiszen a vizes sportok (vízilabda, úszás) szerelmesei és a városlakók hamarosan birtokba vehetik új otthonukat a Conti­nental Aréna szomszédságában. A közvélemény számára a 2019 októberi sajtónyilvános bejárásról megjelent tudósításokból úgy tűnhetett, hogy az uszoda már használatra kész. Tény, hogy a város legfiatalabb sportkomplexuma ekkor már szinte végleges arcát mutatta, de az igazi finomhangolások éppen ekkor kezdődtek el, mint arról tavaly mi is írtunk. Hol tartunk most? – kérdeztük Kőhalmi Richárdtól, az Aqua Sport Egyesület elnökétől, hiszen ismert tény, hogy az SE a vízilabda TAO pályázati forrásból valósítja meg a beruházást.

A városi sportuszoda kivitelezője, a Keviép Kft. december 23-án jelentette készre az épületet. Ugyanezen a napon megkezdődött a 30 napos átadás-átvételi eljárás és az úgynevezett terheletlen üzempróba.

Közös pályázat

Mint arról korábban beszámoltunk, a Városi Sportuszoda építésének előkészületei 2016-ban indultak Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és az AQUA Sport Egyesület együttműködésének köszönhetően. A beruházás legfontosabb mérföldköve a Magyar Vízilabda Szövetség által 2016-ban elfogadott pályázat volt, amely azonban csupán vízilabdázásra alkalmas uszoda létrehozását támogatta, nem pedig egy komplexen felszerelt, úszósportágra is alkalmas létesítmény megvalósítását.

Komplex létesítmény

S hogy mi okozta az év végére tervezett átadás meghiúsulását? – Az eredeti tervek szerint a beruházás bizonyos elemeinek megvalósítása egy következő ütemben történt volna. Időközben olyan döntés született, hogy törekedni kell a nyitásnál a teljes komplexitásra, így egyesületünk kérelmet nyújtott be az Emberi Erőforrások Minisztériumához a még hiányzó elemek (pl.: napelemes rendszer, rajtkövek, parkosítás stb.) megvalósításához szükséges forrás biztosítása kapcsán. Kérelmünkre a pozitív válasz késő ősszel érkezett, míg a támogatói okirat aláírására 2019. december 20-án került sor. Az épület teljes körű befejezése érdekében egyesületünknek csak ezt követően volt lehetősége a törvényi előírásokat betartva közbeszerzési felhívásokat kiírni – tájékoztatott az egyesület elnöke.

Zajlik az engedélyeztetés

Az egyesület, mint projektgazda 2020. február 6-án beadta az épület használatbavételi engedélyezési eljárást megindító kérelmét az illetékes hivatal felé. Az eljáró hatóságok helyszíni ellenőrzése ezekben a napokban/hetekben zajlik. Az épület a használatbavételi engedélyét várhatóan március végére kaphatja meg. Ezt követően a szerződésben vállaltak szerint az ingatlant 15 napon belül átadják Nyíregyháza MJV Önkormányzata részére.

Közbeszerzési tenderek

– Mint említettem, a megítélt 544 millió forint plusz forrás kapcsán a támogatói okirat aláírása 2019. december 20-án történt. Az épület teljes körű befejezése érdekében egyesületünk csak ezt követően kezdhette meg a közbeszerzési eljárások lefolytatását. Ezek kiírása, értékelése folyamatosan zajlik. Az eredményhirdetést követően megindulhat a beszerzési folyamat is. Sajnos, már előzetesen látjuk, hogy például az OMEGA rajtkövek esetében a megrendeléstől számított 12 hétre vállalják a szállítást és a beszerelést. Ilyen elhúzódó átfutási időre számítunk a napelemrendszer kiépítése kapcsán is – tárta fel Kőhalmi Richárd a nyitás elhúzódásának okait.

Sportolók tesztelik majd

Az Aqua Sport Egyesület elnöke hozzátette, azt, hogy mikor „csobbanhatnak” az első vendégek az uszodában, nem ők döntik el; az átadás-átvétel részükről április elején megtörténhet, de azt, hogy üzemszerűen mikortól működhet az uszoda, arról a tulajdonos önkormányzat az üzemeltető Sóstó- Gyógyfürdők Zrt.-vel közösen fog dönteni. – Az üzemszerű működés megkezdése előtt a hatóság előír egy terhelt próbaüzemi időszakot is. A tervek szerint ez a sportolók segítségével történik majd, azaz ebben az időszakban a vízilabda- és úszóedzések már az uszodában zajlanak. Ha ez sikeres lesz, és minden rendben működik az épületben, úgy gondolom, nem lesz akadálya a nagyközönség fogadásának.