Komoly dolgokról szórakoztatva

Dr. Székely Gábor neve hallatán senkit nem érhet meglepetés: előadása úgy futtatja el az időt a hallgatósága körül, hogy észre sem veszi senki, tanórán ült, mely lebilincselte. Március 31-én a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár kamaratermében „varázsolt” Tanár Úr. Szórakoztató nyelvtudomány címmel tartott egyórás, ám évezredeket átívelő magyarórát a nyelv szerelmeseinek a Bessenyei Társaság meghívására. Orémusz Maja, a Bessenyei Társaság elnökségi tagja számol be az eseményről:

Bár a nagy tudású és számtalan területet érintő előadó előre bocsátotta, nem szeretne komoly és hivataloskodó, szakszavakkal dobálózó és túl összefüggő lenni, mondandója vonalvezetése mégis világos és érthető volt, bibliai keretbe foglalva.

Az ember csodálatos érintkezési eszközét vette górcső alá a nyelvész szaktekintély, s tette mindezt olyan székhez szögező módon, hogy a publikum tagjai örömmel és partnerként kalandozták be vele a természetes, a mesterséges, sőt az állati kommunikáció birodalmát. Szállóigékkel, történelmi, bibliai képekkel aláfestett kiselőadása maradandó kérdéseket és válaszokat hagyott a közönségben, valamint hitet, hogy kivételesen gazdag anyanyelvünkért tenni folytonos szükség és kötelesség.

 

Szerző: Orémusz Maja