Kolostorromok, várromok, középkori templomok nyomában a Bódva-völgyében

 A Bódva-völgye a Cserehát legszebb szakasza, ahol Magyarország egyik legizgalmasabb műemlékállománya található. A Bódva-völgyében, ezen a viszonylag kis területen számos román és gótikus kori templom, pálos kolostorrom, várrom található. Ezt a középkori kulturális örökséget fűzi fel a gótikus út, amely a Gömör, a Szepesség és Magyarország Bódva-völgyét fűzi fel egy tematikus útvonalra. A térség természeti értékekben is rendkívül gazdag, itt helyezkedik el a világörökségi oltalom alatt álló Aggteleki Nemzeti Park is. A romtúra során megismerkedünk az Edelény határában álló Borsodi földvárral, az erdők mélyén megbúvó kurityáni pálos kolostorrommal, amelyhez egy 2,5 km-es gyalogtúra keretében juthatunk el, illetve a martonyi pálos kolostorrommal, a legjobb állapotú pálos kolostorrom Magyarországon. A martonyi kolostorromhoz egy 3,5 kilométeres jelzett turistaúton juthatunk el. A túra során ellátogatunk az egyik legjelentősebb észak-magyarországi erőd romjaihoz, a szendrői várhoz, amelyet szintén gyalogtúra keretében tudunk megközelíteni, amely megközelítőleg egy kilométer. Emellett a Bódva-völgye déli részének legjelentősebb középkori templomait is érinteni fogjuk, a boldvai és szalonnai református templomokat, amelyeket Magyarország legjelentősebb románkori templomai között tartják számon, illetve a rudabányai református templomot. A nap egyik fénypontja, a L’Huillier–Coburg kastély megtekintése Edelényben, amely az egyik legsikeresebb kastélyhelyreállítás volt Magyaroroszágon az elmúlt években.
A gyalogtúrákra való tekintettel csak azoknak a jelentkezését várjuk, akik számára ezeknek a távoknak és szintemelkedéseknek a megtétele nem okoz fizikai nehézséget. Összesen 14 km gyalogtúrára kell számítani a jelentkezőknek (Kurityán 5 km; Martonyi 7 km, Szendrő 2 km).


Indulás:
Gyülekező 6:00-től Nyíregyházán a Hatzel téri parkolóban, indulás 6:30-kor. A buszra csak azok szállhatnak fel, akik előzetesen regisztrálnak és a szervezők megerősítették részvételi szándékukat. Saját személyautójával természetesen bárki csatlakozhat.

Létszámkeret: Az örökségtúra lebonyolítását egy 54 fős busszal tervezzük. Az első 54 jelentkezőnek tudunk a buszon helyet biztosítani. Azok a jelentkezők, akik nem férnek el a buszon személyautóval követhetik a csoportot. Amennyiben jóval magasabb lesz a jelentkezők száma, a szervezők megvizsgálják még egy busz bérlésének a lehetőséget, amelyet már csak az önköltség megfizetése esetén vehetnek igénybe a jelentkezők. Ehhez legalább 54 + 20 fő jelentkezését várjuk. A második busz önköltség mértékéről a későbbiekben nyújtunk tájékoztatást, a beérkezett jelentkezések tükrében. Amennyiben egy jelentkező regisztrált, de a regisztrációját követően kiderül, hogy mégsem tud részt venni, a felhívásban megadott jelentkezési határidőig jelezze a megadott e-mail címen. Ezúton is felhívjuk a figyelmet, hogy azok a jelentkezők, akik regisztrációjuk ellenére, a visszamondás elmulasztása esetén nem vesznek részt a túrán vagy időben nem mondják le, azonnali hatállyal törlésre kerülnek a Középkori Templomok Útja Egyesület címlistájáról, a későbbiekben pedig nem kívánjuk fogadni ezeknek a jelentkezőknek a regisztrációját. Megértésüket köszönjük!


Útvonal:
Nyíregyháza – M3 autópálya Hejőpapiig – Arnót – Boldva - Edelény – Kurityán – Rudabánya – Szalonna – Martonyi – Szalonna - Nyíregyháza

Tervezett program 

6.30     Indulás
8.30     Boldvai református templom
9.30     Borsodi földvár (edelény)
10.00    L’Huillier–Coburg kastély bemutatása szervezett tárlatvezetés keretében (Edelény)   

12.00    Gyalogtúra a kurityáni pálos kolostorromhoz (5 km)
14.00    Rudabányai református templom
15.00   Gyalogtúra a martonyi kolostorromhoz (7 km)
17.00    Gyalogtúra a szendrői várhoz (2 km)
18.30    Szalonnai református templom
21.00    Várható visszaérkezés Nyíregyházára
 

Költségek: Az örökségtúra időtartama alatt az első 50 jelentkezőnek a buszköltséget ingyenesen biztosítja. Amennyiben a nagyfokú érdeklődésre való tekintettel még egy buszt indítunk. második busz önköltségéről a későbbiekben nyújtunk tájékoztatást, a jelentkezések tükrében. A túra alatt szervezett idegenvezetést, gyalogtúrák túravezetését ingyenesen biztosítjuk. Szervezett étkezést ezen a túrán nem biztosítunk, így erről mindenkinek magának kell gondoskodnia. A boldvai, szalonnai, rudabányai református templomok belépődíjairól a későbbiekben tájékoztatjuk a jelentkezőket. Az edelényi kastély belépődíjairól itt tájékozódhatnak a jelentkezők: http://www.edelenyikastelysziget.hu/szolgaltatasok/arak. Az edelényi-kastély belépődíját az első 30 jelentkezőnek ingyenesen biztosítjuk. Akik személyautóval követik a csoportot, azok számára az útiköltség természetesen önköltséges.

Szervező: Deák Attila és Deák-Rabi Eszter
Idegenvezető: Kollár Tibor és Bácskainé Dr. Pristyák Erika (Középkori Templomok Útja Egyesület)

Túravezető: Takács László és Dobos Péter
Jelentkezési határidő: 2018. október 25. (24:00 óra) a megadott elérhetőségeken. Kérjük jelentkezésüket minél hamarabb küldjék el.

További információk:
Középkori Templomok Útja Egyesület
e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com
telefon: +36 30/446-8383; +36 30/446-7060
www.facebook.com/kozepkoritemplomokutja

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel. A program változtatási jogát fenntartjuk!

 

A szervezők

(Fotó: palosepiteszet.hu)