Kitüntetés – 25 ápoló kapott rangos elismerést a Magyar Ápolók Napján
fotó: Szarka Lajos

Péntek kora délután a Magyar Ápolók Napját ünnepelték a vármegyeháza Bessenyei nagytermében. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház 25 ápolót tüntetett ki, ezzel értékelve és megköszönve áldozatos munkájukat.

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés elnöke köszöntötte péntek délután a Magyar Ápolók napi ünnepségen a kitüntetetteket. Az 1848/49-es szabadságharc alatt Kossuth Zsuzsanna, a magyar ápolás nagyasszonya, rendkívüli hősiességgel és áldozatkészséggel szolgált az elesettek és sebesültek ellátásában. Emlékezve és tisztelegve a rendkívüli ápolói tevékenység előtt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház 25 ápolót tüntetett ki, ezzel értékelve és megköszönve áldozatos munkájukat.

„Ez egy elismerés számomra, mert 40 évet dolgoztam az egészségügyben és ez egy visszajelzés, hogy jól csináltam a munkámat. Én a gyermekosztályon dolgozom – nagyon szeretem –, hatalmas megtiszteltetés, hogy egy ilyen díjat kaphatok” – mondta Antal Csilla dietetikus, a Jósa András Oktatókórház, Gyermekgyógyászati Osztály dolgozója.

A díjazottak kiválasztásakor fontos szempont a közvetlen felettesek ajánlása. Az elismerés azoknak jár, akik nemcsak munkájukkal, hanem hozzáállásukkal is példát mutatnak kollégáiknak.

„A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház dolgozói létszáma 5000 fő, aminek 70 százaléka ápoló. Az ápolókat mi nemcsak úgy értjük, hogy a betegágy melletti ápolók – ők azok, akik a szakrendeléseinken fogadják a betegeinket, ők azok, akik a diagnosztikai ellátásainkban szorgoskodnak, ők azok, akik a betegdokumentációt segítik –, tehát egy óriási hada az egészségügynek. Nagyon fontos, hogy értékeljük az ő munkájukat és ennek egyfajta formális megjelenését is adjuk. A mai napon ezt tesszük, 25 dolgozónkat tudjuk egyfajta kiemelt figyelemben részesíteni, akik az elmondott foglalkozási körökben segítik a napi betegellátást” – emelte ki dr. Ajzner Éva, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház orvosigazgatója.

Az ápolók nap mint nap, percről percre a betegágy mellett állnak, végrehajtják az orvosi utasításokat, kezeléseket és beavatkozásokat, miközben egy kedves szóval, mosollyal és empatikus magatartással is hozzájárulnak a betegek gyógyulásához.

„Külön öröm és megtiszteltetés, hogy köszönetet mondhatunk a magyar ápolóknak, akik a gondozottakat nap mint nap ellátják. Remélem, érzik azt, hogy nemcsak ezen a napon jár nekik az ünneplés, hanem az év minden napján” – nyilatkozta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Az elismeréseket ünnepélyes keretek között dr. Ajzner Évától, a Jósa András Oktatókórház orvosigazgatójától, valamint Nagy Géza ápolási igazgatótól vehették át a díjazottak.

Kapcsolódó galéria

Magyar Ápolók Napja 2024