Kisvárdai kacsasült almával
Igazi tájjellegű étel a Kisvárdai kacsasült almával. Elkészíthetjük ebédre, vagy akár vacsorára is. Ha pedig a Nyíregyházához 45 kilométerre levő Kisvárdára kirándulunk, akkor több étteremben is megkóstolhatjuk e laktató ételt. Az éttermekben általában krokettel tálalják.

Hozzávalók:
2 kg kacsa,
10 dkg sertészsír,
1 kg alma,
tetszés szerint só, bors, szerecsendió, majoránna.

Elkészítése: A megtisztított kacsát kívül-belül sóval, borssal, majoránnával, szerecsendióval megszórjuk. Belsejébe tisztított almát teszünk (lehetőleg aprókat, és megtűzdeljük szegfűszeggel).

Az így elkészített kacsát lassú tűznél ropogósra sütjük. A sült kacsát almával feldarabolva tálaljuk, adhatunk hozzá burgonyapürét vagy krokettet.

Forrás
„Egy falat Tündérmező, Vándorúton Szabolcs Szatmárig” címen jelent meg nemrégiben a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megye tájait és gasztronómiai kultúráját bemutató könyv. A könyv készítése során a hagyományos, tájjellegű ételeket a mai kor ízlésének megfelelően készítették el és tálalták, amely páratlan felfedezéssel járt. Az általunk bemutatott recept – Kisvárdai kacsasült almával – megtalálható a könyvben.