Kisebb hulladékgyűjtő edényt igényelhetnek az egyedülállók

2015-ben lépett hatályba az a kormányrendelet, amely előírja, hogy a közszolgáltató a szemétszállítási szolgáltatást igénybe vevő ingatlanhasználó részére legalább két különböző űrmértékű gyűjtőedényt kell biztosítson. 2016. január elsejétől Nyíregyházán az egyedülálló, egyedül élők számára lehetőség nyílt a két ürítés közötti időszakra egy 60 literes hulladékgyűjtő edény használatára – mondta Petró Árpád, a THG Kft. ügyvezetője.

 

Kisebb kuka

 

A 60 literes hulladékgyűjtő edény használatára kizárólag azok jogosultak, akik lakóingatlanjukat egyedül és életvitelszerűen használják. A jogosultságot az önkormányzat által kiadott hatósági bizonyítvánnyal kell igazolni, melyet kérelemre a Polgármesteri Hivatal szociális feladatokat ellátó osztálya ad ki.

 

Kuka egyedülállóknak

 

A vonatkozó jogszabály alapján egyedülélő az a személy, aki egyszemélyes háztartásban lakik. Ugyanezen jogszabályhely értelmében a háztartás, az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége. Egyedülálló pedig az a személy, aki hajadon, nőtlen, özvegy, elvált vagy házastársától külön él, kivéve, ha élettársa van.

 

Régi vagy új

 

Az illetékességet az a lakcím határozza meg, ahol a kérelmező életvitelszerűen lakik, s ez a lakcímkártyáján is szerepel. Természetesen a szolgáltatáshoz a kérelem mellett a szemétgyűjtő edényt is be kell szerezni az igénylőnek, amely használtan 7650 forintba, újonnan pedig 9000 forintba kerül.

 

Eddig 300-an

 

A hulladékgyűjtő egyébként bármelyik barkácsáruházban, de a Térségi Hulladékgazdálkodási Kft. telephelyein is beszerezhető, ahol garanciát is vállalnak az edényekre. Január óta Nyíregyházán közel 300-an éltek a lehetőséggel és gyűjtik a hulladékot a 60 literes kukába.

Piszár Tünde