Kinyílott a Mályvavirág – Nyíregyházán is a méhnyakrák megelőzésére hívták fel a figyelmet
Fotó: Szarka Lajos

Magyarországon évente 500 nőt veszítünk el méhnyakrák miatt, pedig ez a daganatos betegség megelőzhető és gyógyítható – ez volt a lényegi üzenete a Mályvavirág Alapítvány keddi programjának. Az eseményt a Nyíregyházi Leány és Nőegylet szervezte az egészségügy legmagasabb szintű szakemberei, döntéshozói részvételével.

Január 20-án indult útjára az európai méhnyakrák megelőzési hét. Ennek apropóján a nyíregyházi mályvavirág pont rendezvényén is a megelőzésre, az érintettek való szolidaritásra hívták fel a figyelmet.

Sallai Krisztina, a Mályvavirág Alapítvány kuratóriumi tagja elmondta:

A Mályvavirág Alapítvány  az elnökaszony személyes történetéből született. Icu 30  évesen lett méhnyakrákos. Betegsége során jegyzetelt, és ezt a jegyzetet szerette volna egy civil szervezettel megosztani. Megdöbbenésére 2012-ben nem volt Magyarországon méhnyakrák témájával foglalkozó civil szervezet. Ez az egyik ok, ami  miatt létrejött, a másik, hogy a könyve jegyzete végén hagyott egy információs e-mailt, amire nagyon-nagyon  sok sorstárs megkeresése érkezett.

Így indult 2013 májusában a Mályvavirág, mely a mai napig egybegyűjti, támogatja a betegségben érintett nőket és családokat, illetve figyelmeztet a megelőzésre. Ez a 2-3 évenkénti rendszeres szűrést és a védőoltást jelenti. 2015-től a petefészekrákkal érintett hölgyeknek is segítenek.

Dr. Adorján Gusztáv nőgyógyász, a Jósa András Oktatókórház főigazgatója kiemelte:

Számtalan szűrőprogram indult már el, nagyon jó kezdeményezések most is vannak, csak ehhez az kell, hogy a lakosság is érezze azt a felelősséget, ami rábizatott, hogy ő a saját egészségét mennyire veszi komolyan, és mennyire hajlandó elmenni ezekre a szűrésekre. Nagyon komoly segítséget jelentett, hogy a humán papillomavírus megjelenésével ma már tudjuk, hogy a betegségnek csaknem a  100% -ban a HPV vírusnak néhány csoportja felelős, és a HPV oltással egyfajta prevenciót, egyfajta megelőzést tudunk biztosítani.

Évente 1200 új beteg kerül az egészségügybe, de közülük közel 500 nőt, édesanyát nem tudnak meggyógyítani. Ma hazánkban még csak 50 %-os a szűrési hajlandóság, viszont a fiatalok több mint 80 %-a kapott védőoltást. Fontos tudni, hogy a HPV a fiúknál, a férfiaknál is okoz elváltozásokat. 

A Nyíregyházi Mályvavirág irodája a Szent István út 14. szám alatt, a Városi Rendelőintézet I. emeletén található, illetve telefonon, vagy a nyiregyhaza.malyvavirag@gmail.com e-mail címen vehetik fel velük a kapcsolatot. A mostani program szervezésében a Nyíregyházi Leány és Nőegylet Egyesület közreműködött. Ők szintén számon tartják a segítségre szorulókat. 

Célként tűztük ki, amikor megalakultunk, hogy mint civil egyesület próbáljunk részt venni a lakosság egészségének a megőrzésében, illetve értékteremtő feladatokat is ellássunk. Így indultunk! Ezért minden olyan feladatot, ami nemes célt szolgál és ha a helyi, itt élő lakosságnak az egészségmegőrzésében tudunk segédkezni, azt mi bevállaljuk.

- nyilatkozta Dr. Rákóczi Ildikó a Nyíregyházi Leány és Nőegylet Egyesület elnöke.

A rendezvény zárásaként a résztvevők a gyöngyből fűzött karkötőket,  Dr. Pap Károlynak, a Nőgyógyászati Osztály vezető főorvosának adtak át, hogy juttassa el az osztály érintett betegeinek, és biztosítsa őket a Mályvavirág tagjainak együttérzéséről és támogatásáról.

Kapcsolódó galéria

A nők egészsége határok nélkül - rendezvény