Kilenc diák versengett a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny megyei fordulóján
Fotó: Szarka Lajos

Az Országos Pedagógia Könyvtár és Múzeum ebben a tanévben is meghirdette a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Versenyt. A megmérettetés megyei fordulóján kilenc diák versengett a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban; központi feladatsort kaptak.

Az online katalógusok között is keresniük kellett a fiataloknak; összetett írásbeli fordulón mutatták meg tudásukat hétfőn a diákok. Oláhné Gócza Krisztina főkönyvtáros erről is beszélt:

Nálunk már hagyományos cédula-katalógus nincs. Nagyon kevés az a könyvtár, ahol ezt ma még mindig használják. Tehát először is azt nézzük, hogy hogyan tudják megkeresni a könyveket, hogy megvan-e egyáltalán az állományban és utána azt is nézzük, hogy hogyan tudnak tájékozódni a könyvtárban. Nálunk nagyon jó, hogy az olvasóteremben minden együtt van, minden tudományterületet meg tudnak keresni a fiatalok és így az online használat mellett a könyvek használatát is gyakorolják.

Nyíregyháza, Fehérgyarmat és Kisvárda – három település diákjai versengtek az országos megmérettetés megyei fordulóján. A fiatalok a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárral is megismerkedhettek.

A Könyvtárhasználati verseny 26 éve nőtt ki magát országossá. Célja a tehetséggondozás, a tanulók információs műveltségének – azon belül is legfőképpen könyvtárhasználati tudásuk, szövegértésük, logikus gondolkodásuk és kreativitásuk – fejlesztése. Az írásbeli forduló után április 27-én és 28-án tartják majd az országos döntőt. Az idei verseny központi témája: A világűr és az ember.

Kapcsolódó galéria

Verseny a könyvtár használatról