Kiemelkedően versenyképes a magyar Diákhitel

Mi a Diákhitel?

A Diákhitel, egy speciális, a felsőoktatásban résztvevő hallgatók számára igényelhető alacsony kamat mellett nyújtott kölcsön. Célja, hogy azon fiataloknak nyújtson pénzügyi lehetőséget, akik diplomát szeretnének szerezni, de a tanuláshoz szükséges források csupán részben, vagy egyáltalán nem állnak rendelkezésükre. A hitel igényléséhez nincs szükség igazolt jövedelemre, nem kell kezes, sem egyéb fedezet.

 

Ki jogosult a Diákhitelre?

A felsőoktatásban tanulók döntő többsége jogosult a Diákhitelre. A kölcsönt felveheti állami ösztöndíjas és önköltséges képzésben részt vevő hallgató is, akár nappali, akár esti, akár levelező tagozaton vagy távoktatásos formában tanul, ha 45. életévét még nem töltötte be.

 

 

Nőtt a felvehető összeg

A Diákhitel1 esetében felvehető maximális összeget az eddigi maximális 50 ezer forintról havi 70 ezer forintra emelik. – jelentette be Novák Katalin az EMMI államtitkára.

A Diákhitel1 szabad felhasználású hitelnek számít, melyet finanszírozási formától függetlenül bárki felvehet és bármire költhet.

 

Kamatmentes Diákhitel2

Októbertől kamatmentes lesz a Diákhitel2. Eltörölte a kormány az eddigi 2 százalékos kamatot.

A Diákhitel2 a diákhitelnek azon fajtája melyet kizárólag önfinanszírozott képzésben résztvevő diákok igényelhetnek, a felvett összeg maximum a képzési költség összege lehet és a folyósítás közvetlenül a felsőoktatási intézményhez történik, tehát kizárólag a képzési költség fizetésére használható.

 

Diákhitelek a világban

Amerikában 44 millió embernek van diákhitele. Közülük nyolcmillióan késedelembe estek a törlesztéssel, és ez a ráta magasabb, mint a válság előtti időszakban volt. A magas tandíjak miatt az átlagos hitel, amely a diplomásokat terheli, 70 százalékkal emelkedett az elmúlt tíz évben, elérve a 34 ezer dollárt.

Amerikában jóval kevesebb azon szerencsések köre, akik ingyen juthatnak a felsőoktatásba, ők a valódi tehetségek. A többieknek bizony fizetni kell, és minél nagyobb a választott felsőoktatási intézmény ázsiója, annál többet. Olyan összegeket, amilyeneket nem lehet diákhitel nélkül átvészelni.

Az Ausztriában odaítélt leggyakoribb támogatás évi 5700 euró tanulónként, bár ez az érték attól függően változik, hogy a hallgatónak szükséges e lakhatás tanulmányai idején.

Franciaországban egy diák éves szinten 1000 és 5500 euró közötti összegre lehet jogosult függően a saját vagy családja anyagi helyzetétől.

 

Most már online is felvehető

A Diákhitel Központ 2017. szeptember 6-tól elsők között vezeti be a szabályozott elektronikus ügyintézési szolgáltatásokon alapuló (SZEÜSZ) elektronikus aláírással történő szerződéskötést.

Az innovatív és ügyfélbarát lépés lehetővé teszi a felsőoktatásban tanuló hallgatók számára, hogy személyes megjelenés, illetve papír alapú dokumentumok kitöltése, leadása nélkül köthessenek Diákhitel szerződést. Az e-aláírással történő szerződéskötés feltétele, hogy az igénylés a Neptun felületen keresztül induljon és az igénylőnek legyen ügyfélkapus hozzáférése – olvasható a Diákhitel Központ közleményében.

 

Nagy segítség a gyermeket vállalóknak

Jövő januártól az első gyermek születésekor felfüggesztik az édesanyák diákhitel-törlesztését. A második gyermek világra jöttekor elengedik a tartozás felét, a harmadiknál pedig a teljes összeget, hogy ily módon is könnyítsenek a gyermeket vállaló anyák életén.

 

Hosszabbították az igénylési határidőt

Szeptember 30-ig kitolódik a diákhitel2 igénylési időszaka a folyó félév tekintetében- közölte Bugár Csaba, a Diákhitel Központ vezetője, majd hozzátette, hogy aki befizette az önköltséges díjat, az október 15-ig visszaigényelheti azt, és felveheti a Diákhitel2 konstrukciót, melyet a diáknak elutalnak.

 

(Forrás: hirado.hu)