Kiderült, mikor lehetnek újra olcsóbbak az építőanyagok
Fotó: Illusztráció

Az építőanyagok forgalmazásában szigorítások lépnek életbe, így októbertől korlátozzák a kivitelt, továbbá bejelentési kötelezettséget írnak elő az exportáló vállalkozások számára. Emellett azokat a vállalkozásokat, amelyek indokolatlanul emeltek árakat, extra profitadó megfizetésére kötelezik. 

 

Nem magyar sajátosságról van szó, az építőanyag árak a világ legtöbb országában emelkedtek, hiszen az elmúlt másfél évben a járvány ideje alatt az elhalasztott építkezések a legtöbb országban most hirtelen elkezdődtek – mondta Koji László az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke az M1 Ma reggel című műsorában. Hozzátette: a gyárak is leálltak, ezért a szokásosnál kevesebb építőanyag van, miközben a kereslet megnövekedett. Magyarországnak nagy az import kitettsége az építőanyagok terén, tehát ami a világon kis számban fellelhető, abból Magyarországon különösen kevés található.

A folyamatban lévő munkák esetén az árváltozás jelent nagy problémát.

Sok esetben a megrendelőnek nincs több pénze, így elindul egy műszaki tartalom egyeztetés, hogy például egy csaptelepből egy 130 ezer forintos, jó anyagokból készült, dizájnos termék kerüljön beszerelésre vagy egy 30 ezer forintos, kevésbé mutatós, amely ugyanúgy keveri a hideg és a meleg vizet – ismertette az elnök.

Az egyik művelet csúszása hozza magával a következő, ráépülő munkálatok csúszását.

Egyrészt a kormánynak megvannak a kapcsolatai, hogy melyik országokból növelheti a behozatalt, nehogy hiány alakuljon ki. Másrészt az itthon megtermelt építőanyagok 35 százaléka exportra készül, jellemzően az unió országaiba. Az árak összehasonlíthatók, és a kormány figyeli, melyek azok az anyagok, amelyekre nagy szükség van idehaza – fogalmazott Koji László.

Összefoglalta, hogy az ÉVOSZ véleménye szerint a kormányzati intézkedéseknek jelentős hatása lesz,
elgondolkodnak majd a piaci szereplők is, hogy ugyan tehetnének szert extra profitra az árak emelésével, de visszafogottabbak lesznek, és az év végén korrigálódhatnak az árak. 

Forrás: hirado.hu