Kibo, az elefánt – Fontos érzelmi kötelék miatt is választották ezt a nevet a gondozók

Kibo lett a neve a Nyíregyházi Állatpark afrikai elefánt borjának. A közönség segítségét kérték a névadásban, végül a beérkezett javaslatok közül a gondozók választották ezt a nevet, ami a Kilimandzsáró egyik legmagasabb pontja, a Tanzániában kialudt vulkán egyik hegye a három vulkanikus kúp közül. Az állatpark már korábban is kért hasonló segítséget a vendégektől egy-egy utód névválasztásához.

A 21 éves Kwanzának és a 29 éves Jacknek már a harmadik utódja született meg idén augusztus végén. Akkor Gajdos László, az állatpark igazgatója úgy fogalmazott, ez egy igazi születésnapi ajándék volt, hiszen augusztus utolsó hétvégéjén ünnepelték a Nyíregyházi Állatpark 25. évfordulóját, majd másnap jött a hír, hogy megszületett a kis afrikai elefánt. Korábban 2015-ben és 2018-ban született utódja a párnak. Kwanza 22 hónapig tartó vemhességét folyamatosan vizsgálták az állatorvosok és ultrahangos vizsgálatokkal, valamint vérvétellel követték a borjú fejlődését. Az augusztusban született utóddal már öt tagot számlál az afrikai elefánt csapat.

Különleges név

Hathetes lett a Nyíregyházi Állatpark afrikai elefánt bébije, így elérkezettnek láttuk az időt, hogy nevet adjunk neki. A vendégeink segítségét kértük, a közösségi oldalon adhattak névjavaslatokat. Volt azonban kitétel, mindenképpen k betűs afrikai nevet szerettünk volna adni neki. Azt tapasztaltuk, hogy igazi sztárcsemetéről van szó, mert több mint ezer névjavaslat érkezett. Volt Jumbó, Trombi, Karcsika, ezek hamar kiestek a rostán, de számos izgalmas afrikai név is érkezett” – nyilatkozta Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezető-szóvivője.

A gondozók végül a Kibo nevet javasolták és adták a kis elefántnak, ami egyébként a Kilimandzsáró egyik legmagasabb pontja, de igen komoly érzelmi kötelék is fűződik a névhez, hiszen az anyai nagyapját, aki nem rég hunyt el, így hívták – tette hozzá Révészné Petró Zsuzsa.

Aktív a kis elefánt

Kibo hat hete született meg itt nálunk, a Nyíregyházi Állatparkban, egy igazi kis meglepetés, hiszen vasárnapról hétfő hajnalra született meg. Amikor a kollégáim megérkeztek a munkába, akkor látták, hogy már a kifutóban látható. Egy igazi vagány kis elefánt, az anyjával is nagyon sokat kötekszik tréning közben, illetve a kifutóban nővérével, Kimanival keverik a bajt” – mesélte Veres Péter állatgondozó.

Kwanza és párja, Jack egy svéd, illetve egy angliai állatkertből került az Európai Fajmegmentési Program keretében Nyíregyházára, és érdekesség, hogy a második borjú megfogantatása után Jack elkerült az állatparkból, hogy eleget tegyen tenyészbika feladatának, ám a Bázeli Állatkertben nem foglalkozott az elefánthölgyekkel, ezért visszahozták Nyíregyházára.