Ki mit tud? – Nyugdíjasok vetélkedtek a Váci Mihály Kulturális Központban
Fotó: Trifonov Éva

2019 óta először rendezte meg az önkormányzat a nyugdíjas ki mit tud?-ot kedden. A Váci Mihály Kulturális Központban tartott rendezvényre 15 nyugdíjasklub és egyéni jelentkezők érkeztek. A résztvevők 4 kategóriában mérettettek meg.

8. alkalommal rendezett ki mit tud?-ot a városvezetés. 31 produkció és több mint 180 fellépő kápráztatta el a közönséget és a 3 tagú zsűrit.

„A Sto-Lat Lengyel-Magyar Baráti Társaság Egyesületnek van egy kamarakórusa, mely 11 éve működik. Mivel a tagság 98%-a nyugdíjas, ezért szerettünk volna részt venni a programon. Műsorunkban van egy, melyet majd a krakkói nemzetközi versenyre is viszünk: ez a Caccini – Ave Maria. Ezen kívül a lengyel zeneirodalomból mutatunk be egy kórusművet” – mesélt a műsorukról Papp Istvánné, a kamarakórus vezetője.

Aktivitásukkal példát mutatnak

A városvezetés számára fontos az idős korosztály megbecsülése. Dr. Kovács Ferenc polgármester kiemelte, hogy sok nyugdíjas nem családban él, ezért törekednek arra, hogy egy közösséget hozzanak létre a nekik szervezett programok által, melyeken a szépkorúak nagyon aktívan vesznek részt, példát mutatva a fiatal generáció számára.

„Az önkormányzati civil rendszerünkben kiépült egy egész éves programsorozat. Nemrég volt az Idősek Világnapja a múzeumfaluban, azelőtt volt a Szépkorúak Sporttalálkozója az Atlétikai Centrumban. Itt 2019 óta, tehát a COVID után most először rendeztük meg a Városi Nyugdíjas Ki mit tud?-ot. Emellett egyéb programok is rendelkezésükre állnak, például a Mozdulj Nyíregyháza! – ebben több olyan mozgásforma van, mely kifejezetten az időseknek szól. Vannak a pályázatok: az Alkotó Idősek, és a Meséld el! A Szépkorúak Akadémiája a sport mellett az elméleti sorozatot biztosítja. Ezeket azért szervezzük, hogy a nyugdíjasoknak legyen lehetőségük kikapcsolódni, szórakozni, mozogni” – hangsúlyozta dr. Kovács Ferenc polgármester.

A program végén minden nyugdíjasklub és egyéni fellépő személyre szóló oklevelet, a négy kategóriában indult első 3 helyezett serleget kapott, valamint kiosztottak 10 különdíjat. Idén a legjobb kórus a Sto-Lat Lengyel-Magyar Baráti Társaság Egyesület kamarakórusa volt, szólóénekben Megyola Józsefné érdemelte ki az első helyezést, a legjobb táncot a Senior Örömtánccsoport mutatta be, a legszebben Erdélyi Tamás verselt.

 

2023. 10. 17. VIII. Nyugdíjas Városi KI MI TUD?

                                  Eredmények

Kórus:

1. STO-LAT Lengyel Magyar Baráti Társaság Egyesület (Caccini: AVE MARIA (kórusmű) és Sia dziewecska (lengyel népdalfeldolgozás)

2. Sóstóhegyi Nyugdíjasok Szervezete – Vegyeskar (Erdélyi népdalcsokor)

3. Borbányai Margaréta Nyugdíjas Egyesület – Borbányai Öregfiúk (Katonadalok)

 

Szólóének:

1. Megyola Józsefné – Népdalok

2. Poór László – Magyar nóta

3. Illés János – Popovics Miklós hegedűkíséretével – Magyar nótacsokor

 

Tánc:

1. Konzervgyári Nyugdíjas Egyesület – Szenior örömtánc csoport (Gypsy Queen tánc és Mambó blokk)

2. Sóstóhegyi Nyugdíjasok Szervezete – Vadrózsa tánccsoport (Bagi üveges tánc)

3. Konzervgyári Nyugdíjas Egyesület – Százszorszép Tánccsoport

 

Vers:

1. Erdélyi Tamás

2. Szabó Sándor

3. Poór Lászlóné

 

Különdíjak: 

Sóstóhegyi Nyugdíjasok Szervezete

Aranykor Nyugdíjas Egyesület

Alvégesi Nyugdíjas Egyesület

Örökzöld Nyugdíjas Egyesület

Juhász Lászlóné

Pálóczi Ilona

Alvégesi Tánccsoport

Rozsnyai György

Pribék József

Kapcsolódó galéria

Nyugdíjas KI-MIT-TUD 2023