Kezdődik az adventi időszak: vasárnap felkapcsolják a fényeket

A szokásokhoz híven vasárnap nyílik az adventi forgatag Nyíregyházán, a Kossuth téren, bár kicsit takarékosabban, mint eddig. Egy újabb jó példa az összefogásra, hogy az ünnepi díszvilágítás energiaköltségét a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület fizeti.

Keddtől vasárnapig mindennap lesznek programok a színpadon, csütörtök délutánonként az önkormányzat frissen sült lapcsánkával várja a nyíregyháziakat, a vásárban pedig az átlagosnál több, 50 árus kínálja majd portékáit.

A kis házak is jelzik a Kossuth téren, hogy hamarosan kezdődik az idei karácsonyi vásár Nyíregyházán. Már a színpad is áll a Városháza előtt, ebben az évben a Móricz Zsigmond Színház színészei, helyi előadók, illetve a nyíregyházi iskolák diákjai lépnek majd fel, mindenki felajánlásból szórakoztatja a közönséget, ezzel rengeteget tudott spórolni idén az önkormányzat.

Korábban is volt már rá példa, hogy megkerestük azokat az iskolákat, óvodákat, intézményeket, amelyek az önkormányzati rendszerünkhöz tartoznak, hogy segítsenek nekünk a színpadi program megvalósításában. Akkor is mellénk álltak és most is. Ennek nemcsak gazdasági szempontból van előnye, hanem azt tapasztaljuk, hogy ezek a fellépők örömmel is vállalják a feladatot. Mivel pedig helyi közösségekről van szó, bízunk benne, hogy a szereplők családjai is kilátogatnak majd az adventi forgatagba, így minél többen ünnepelhetünk majd együtt – nyilatkozta dr. Ulrich Attila alpolgármester.

 

Vasárnaponként 16 óra 30 perctől kezdődik majd a közös gyertyagyújtás az adventi koszorúnál.

 

Ledes díszkivilágítás

Ebben az évben az energiatakarékosság jegyében az ünnepi dekorációban kizárólag ledes, törpefeszültségű díszvilágítást alkalmaztak.

A Polgármesteri Hivatal homlokzata és a Kossuth tér óriás fáinak fényei időkapcsolóval vannak szabályozva, így azokat a 16–23 óra közötti időszakban csodálhatják meg a járókelők. Nehéz kiszámolni, de így, hogy nincsenek sztárfellépők és a világítást is korlátozzák, mintegy 6–7 millió forintot tud spórolni az idei adventi forgatagon az önkormányzat – nyilatkozta dr. Kovács Ferenc polgármester.

Nyíregyháza belvárosának kandelábereire kihelyezett fénymotívumok a közvilágítással megegyező üzemidőben díszítik városunkat. Az adventi időszak állandó fénydíszei, a karácsonyi ünnep szimbólumai, a betlehemi faház, a város karácsonyfája és a Városháza erkélyén lévő „Áldott karácsonyt!” felirat 0–24 órában ékesítik a város főterét. A díszkivilágítást november 27-én, advent első vasárnapján 16 óra 30 perckor kapcsolják fel. Az ünnepi fények 2022. december 31-ig járulnak hozzá a belváros karácsonyi hangulatához.

 

Karácsonyi vásár

A november 27. és december 31. közötti időszakban nyitva tartó ünnepi forgatagban 39 faházban, több mint 50 árus és vásározó kínálja portékáit. A vendéglátó és ajándéktárgyakat forgalmazó egységek mellett bemutatkoznak a város és a megye ipar- és képzőművészei, kézművesei, termelői. Az adventi forgatagot színesíti – mindezek mellett –, a felnőttek és gyermekek számára különleges élményt nyújtó óriáskerék, egy gyermek kisvasút valamint egy körhinta is.

 

Ajándék lapcsánka

Nyíregyháza MJV Önkormányzata a korábbi évek hagyományaihoz híven az adventi időszakban idén is frissen sült lapcsánkával várja csütörtökönként 15.30-tól az adventi forgatagban sétálókat.

 

Kis karácsony sétány

A sajtótájékoztatón Lakatos Tibor, a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület elnöke kiemelte, a hagyományok szerint idén is biztosítják a kis karácsony sétány gyökeres fenyőit. Az ún. kreatív dézsás fenyőfákat a NYÍRVV szakemberei fényfüzérrel díszítik, a további öltöztetést a nyíregyházi óvodások képzeletére, kreativitására bízzák. A kis fenyőfák ékesítésében mind a négy égtáj óvodásai részt vesznek, így az Eszterlánc Északi Óvoda, a Búzaszem Nyugati Óvoda, a Tündérkert Keleti Óvoda és a Gyermekek Háza Déli Óvoda körzetéből is érkeznek gyerekek a Kossuth térre, akik elhozzák saját készítésű díszeiket. Adventet követően a kis fenyőket az óvodák ajándékba kapják, így az óvodások saját intézményük udvarán ültethetik azt el.

 

Mikulás: naponta 13.00–19.00 óra között

December 4-től egészen december 11-ig naponta 13.00–19.00 óra között látogathatják meg a legkisebbek a Mikulást, a város karácsonyfája mellett álló Mikulás-házban.

 

Városi karácsonyi hangverseny

A hagyományos Karácsonyi Koncert december 16-án (péntek) 19.00 órakor kezdődik a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban, ahol a Szabolcsi Szimfonikus Zenekar és a Nyíregyházi Cantemus Kórus közös karácsonyi műsorát láthatják és hallhatják az ünnepváró nyíregyháziak. Vezényel: Szabó Soma Liszt-díjas karnagy.

 

Szilveszter: idén nem lesz utcabál, s tűzijáték