Kezdődik a fiatalok oltása – Több mint kilencvenezer 16–18 éves regisztrált
Fotó: Illusztráció / Getty Images

Csütörtökön megkezdődik a 16–18 évesek oltása is. A koronavírus elleni oltásra több mint kilencvenezer fiatal regisztrált, ők SMS-ben kaptak értesítést, ez alapján az interneten keresztül tudnak időpontot foglalni. A fiatalok Pfizer vakcinát kapnak, ehhez azonban fontos, hogy a szülői hozzájáruló nyilatkozatot is magukkal vigyék az oltópontokra.

Magyarországra 2020. december utolsó napjaiban érkeztek meg az első koronavírus elleni vakcinák, a nyíregyházi kórház is az elsők között kapott az ampullákból. Első körben az egészségügyi dolgozókat oltották, majd az időseket, krónikus betegeket, a lakosság többi részét, a héten pedig már ott tart az oltási terv, hogy csütörtökön a 16–18 éves fiatalok is megkaphatják a vakcinákat. Sőt, a Magyarországon élő külföldiek és a tajszámmal nem rendelkező külföldön élő és külhoni magyar állampolgárok is tudnak regisztrálni az oltásra.

Egyre több a beoltott

A beoltottak száma jelenleg már 4 millió 392 ezer a szerda reggeli adatok szerint, közülük pedig már több mint 2 millió 599 ezren a második vakcinát is megkapták. A fiatalok oltása országszerte csütörtökön kezdődik, az elmúlt napokban összesen több mint 90 ezren regisztráltak a koronavírus elleni védőoltásra. Az érvényesen regisztrált és SMS-ben értesített fiatalok még szerda éjfélig tudnak az interneten időpontot foglalni, ha eddig nem tették, ahogy a lakosság többi része, ők is az eeszt.gov.hu oldalon.

Fiatalok az oltópontokon

A 18 év alattiak csak szülői hozzájáruló nyilatkozat esetén olthatóak, ezért fontos, hogy a koronavirus.gov.hu honlapról letölthető nyilatkozatot kinyomtatva, kitöltve és aláírva vigyék magukkal az oltásra. Ezen kívül magukkal kell vinniük a kinyomtatott visszaigazolást az időpontfoglalásról, a tajkártyájukat és a személyi igazolványukat. Lőrinczi Laura nagyjából fél éve átesett a betegségen, saját rossz tapasztalatai, a környezete védelmében és a saját egészsége érdekében döntött úgy, hogy regisztrál az oltásra.

„Azért fontos nekem a védettségi igazolvány, mert saját célból is szeretnék a nyáron külföldre utazni, illetve a Nyíregyházi Cantemus Kórus család tagja vagyok és ezért igencsak fontos, hogy legyen egy ilyen igazolványom” – tette hozzá a nyíregyházi Lőrinczi Laura.

Igazolt hiányzás

A fiatalokat május 13-a, csütörtök és május 18-a, kedd közötti időszakban oltják be a kórházi oltópontokon, ők mindannyian Pfizer vakcinát kapnak. Amennyiben tanítási időszakra sikerül csak időpontot foglalniuk, akkor az oltás igazolt hiányzásnak számít a középiskolákban, amelyet az oltási időpont visszaigazolásának és az oltáskor kapott papír bemutatásával tudnak igazolni. A Jósa András Oktatókórház közösségi oldaláról kiderül, kedden újabb 2925 Pfizer ampulla érkezett az intézménybe, ez 17 550 adag oltóanyagot jelent.

Időpontfoglalás

A kórház felhívja a lakosság figyelmét, hogy Pfizer típusú vakcinára most kizárólag a 16–18 éves korosztály, mindenki más továbbra is Sinopharm, AstraZeneca és Szputnyik oltásra tud időpontot foglalni, ha már feldolgozta a rendszer a regisztrációját.