Kevesebb a vevő az ingatlanpiacon! A legvonzóbb városrész még mindig a belváros és Örökösföld

Az elmúlt időszakban már-már a józan ész határain túl volt az ingatlanpiac, és az ingatlanbefektetések felértékelődése szinte megállíthatatlannak tűnt, mostanra azonban – a jelenlegi gazdasági környezetben – beérhet a változás a lakáspiacon. Ami a nyíregyházi mutatókat illeti: csökkent az adásvételek száma, az ügyfelek a kisebb típusú lakásokat keresik, és eltűntek a befektetők.

 

Kézhez kapták az ingatlantulajdonosok az első, új elszámolási alapra helyezett rezsiszámlákat, a gáz-, illetve áramár emelkedése pedig hatással van az ingatlanpiacra is.

 

Az adásvételek száma, az év első félévéhez képest csökkent – tájékoztatta szerkesztőségünket Boczákné Radvánszki Erzsébet, a Jogos Otthon Ingatlaniroda vezetője. A kialakult gazdasági helyzet nagy hatással van az ingatlanpiacra, ez mindenképpen érzékelhető, és jelenleg egy kivárási helyzet tapasztalható az embereknél. A legkeresettebb ingatlanok most a kisebb típusú lakások, az 1, 1+1, illetve 2 szobásak, a legvonzóbb pedig továbbra is a belváros és Örökösföld.

 

A négyzetméterárakat tekintve: az átlag a kb. 450.000 Ft/m2 ár, de a kisebb négyzetméterű ingatlanok akár 900.000 Ft/m2 áron is mozoghatnak (pl. Vasvári Pál utca minigarzon, 21 m2). Az új építésű ingatlanok 700.000 Ft/m2 ártól kezdődnek.

 

Azt látjuk, hogy az árakon még nem látszik a változás, az ügyfelek még igen magas árakon adják be közvetítésre az ingatlanokat, de már augusztustól érzékelhető, hogy kevesebb a vevő a piacon. Azt gondolom, hogy jövő évtől ez még jobban érzékelhető lesz. A befektetők szinte eltűntek a piacról, mert ilyen magas áron nekik nem éri meg ingatlant vásárolni, azt várják, hogy essenek az árak (pl. legyen vége a hitelmoratóriumnak). A nagy családi házakból, melyek korszerűtlen technológiával épültek, egyre több lesz eladó, ez már érzékelhető.