Kettős felelősség vadbaleseteknél

Az Országos Vadgazdálkodási Adattár felmérése szerint 2014-ben 5238 olyan vadelütést regisztráltak, amelyek következtében a vad el is hullott. A közúton bekövetkező vadbalesetek száma, sajnos évről évre növekszik, amelyek elsősorban az állatok életterét kettészelő utak, valamint az emberi terjeszkedés okozta leszűkült élettér miatt következnek be.

 

Júliustól novemberig vadveszély

 

A vadbalesetek még körültekintő vezetés esetén is sokszor kivédhetetlenek, ugyanis az állatok gyakran hirtelen, féktávon belül kerülnek az autó elé. Különösen veszélyes időszaknak számít az őzbakok párzása, amely július, augusztus hónapokra esik. A gímbika bőgési időszaka augusztus végén, szeptember elején, a dámbika barcogása októberben, a vaddisznó búgása novemberben.

 

Kettős felelősségvállalás

 

A tájékoztató konferencián elhangzott, a vadgazdálkodással kapcsolatos törvény ugyan nem változott, de vad és gépjármű szerencsétlen találkozása esetén a Ptk. néhány lényeges módosítást tartalmaz. – Eddig csak a vadásztársaságok feleltek az okozott vadkárokért, felróhatósági elv alapján. Most már azt veszi figyelembe a bíróság, hogy milyen szerepet töltött be a balesetben akár az autós, akár a vadásztársaság – fogalmazott Schuszter János, vadásztársasági elnök.

 

Vadbaleset – közúti baleset



A vad- és gépjárműütközések közúti balesetnek minősülnek, ezért ha megtörtént a baj, feltétlenül értesíteni kell a rendőrséget, valamint a terület vadászatra jogosult szervezetének képviselőjét. Az elütött vadat a helyszínen kell hagyni, azt haza vinni nem lehet, ugyanis lopásnak minősül. Ha megtörtént a baleset, mind a vadásztársaságot, mind a gépjárművezetőt felelősség terheli. Kártérítést csak a vizsgálat lezártával fizethet a vadásztársaság, akkor is kizárólag abban az esetben, ha felelőssége bizonyítást nyert.

 

Körültekintés, elővigyázatosság

 

A vadveszélyt egyébként az egész országban táblák jelzik, amelyeket a vadásztársaságok rendszeresen ellenőriznek. A balesetek megelőzése érdekében a körültekintő vezetés a leghatékonyabb, a táblák észlelésekor csökkenteni kell a sebességet. A KRESZ ilyenkor 30 km/órás sebességhatárt ír elő. Mindezek mellett a kötelező biztosításon túl egyes társaságok vadbalesetekre is kötnek biztosítást.

 

Munkahelyi ártalmak

 

A Munkabiztonsági, Foglalkoztatás-egészségügyi, Tűz- és Környezetvédelmi Egyesület által szervezett konferencián mindezek mellett a legújabb munkahelyi ártalmakról, azok élettani hatásairól, valamint a tűzoltó készülékekkel és tűzcsapokkal kapcsolatban is előadást hallhattak az érdeklődők.

Piszár Tünde