Kéttonnányi étel készül el a disznótoros fesztiválon - Tízezer vendéget várnak

Egykoron a jó hangulatú, finom húsokkal és pálinkával tarkított disznóvágás igazi ünnep volt a faluban, ahová mindenki szívesen érkezett segítőnek. El fognak kelni a szorgos kezek, na meg a fesztiválra készülő „üres gyomrok” is a Sóstói Múzeumfaluban, ahol – mint már többször is beszámoltunk róla a Nyíregyházi Napló hasábjain – február 16-án falusi disznóvágást tartanak. Támba Miklóstól, a rendezvény főszervezőjétől, egyben a Napkorona Hagyományőrző Lovas és Lövész Egyesület elnökétől megtudtuk, a böllérversenyre február 12-éig lehet jelentkezni, de már most látszik, hogy hozzávetőlegesen 18 csapat indul a megmérettetésen. Ami már biztos, hogy határon túlról is lesznek résztvevők, köztük a már többször is versenyző, Romániából érkező kaplonyi csapat.

Több ezer adag

– Újdonság, hogy idén kötelező lesz a kóstoltatás, vagyis minden csapatnak minimum 200 adag ételt kell elkészíteni, de közülük több is vállalta, hogy akár ezer adaggal is várja az ínyenceket. Mindez azt jelenti, hogy 24 disznót dolgoznak majd fel a Sóstói Múzeumfaluban és ezekből körülbelül 2 tonnányi étel készül el.

500 forint a kóstolójegy

Február 16-án 500 forint lesz a belépőjegy a Sóstói Múzeumfaluba és szintén 500 forintért lehet kóstolójegyet is vásárolni. Minden csapat maga dönti majd el, hogy egy ilyen szelvényért mekkora adagot ad. A tavalyi fesztiválon volt, ahol egy kóstolójegyért toroskáposztát kaptak a vendégek májas, valamint véres hurkával, illetve kolbásszal.

Jön a Zeneexpressz

Az egész napos gasztrokulturális rendezvényről a kóstolás mellett, a szórakozás sem marad el. Reggel fél hétkor kezdődik a disznóvágás, fél kilenckor bemutatkoznak a csapatok, 10 és 12 óra között fellép az Igrice Néptáncegyüttes, a Nyírség Táncegyüttes, az Újfigurás Táncegyüttes a Szikes zenekar közreműködésével, délután pedig érkezik a Zeneexpressz. 14 és 16 óra között Márió, Csordás Tibi (ex-Fiesta), Fásy Zsüliett, Komonyi Zsuzsa és a Cozombolis előadását láthatják és hallhatják majd. A böllérverseny eredményhirdetése 3 órakor lesz, 5 órától pedig DJ Vass zenél. Tavaly is óriási érdeklődés övezte a rendezvényt, de várhatóan nem lesz ez másként idén sem: a szervezők több mint tízezer látogatóra számítanak.

(Szerző: Bruszel Dóra)