Két Velencei-tó nagyságú az új víztározó területe

Az ország legnagyobb árapasztó zsilipjét mutatták meg ma a nemzeti fejlesztési miniszternek Tunyogmatolcs közelében. 277 méter hosszú és vészhelyzet esetén 12 hatalmas nyíláson keresztül képes befogadni a megáradt Szamos vizét. A zsilip mögött lévő árapasztó is hatalmas, 9 település között építették meg és 126 millió köbméter víz befogadásra képes. Ha megtelne a vízfelülete, kétszer akkora lenne, mint a Velencei-tóé.

– Ezeknek a tározóknak a célja, hogy árvíz idején a felesleges vizet oldalra kivezetjük, és az árhullám levonulása után pedig a tározóterületekről kivezetjük, és így óvjuk meg a lakosságot az árvíz elől – mondta Somlyódy Balázs, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője.

Csaknem 60-80 centiméterrel lehet csökkenteni a Szamos vízszintjét az új tározó segítségével egy esetleges árvíz idején. Olyan nagy mennyiségű vizet képes befogadni, hogy az még a Tiszán is éreztetné a hatását Tivadar és Tokaj között. A tározót ünnepélyes keretek között adták át. A nemzeti fejlesztési miniszter köszöntőjében azt mondta, a kormány a következő uniós gazdasági ciklusban is jelentős forrásokat biztosít árvízvédelemre.

– Ezért látta fontosnak magyar kormány azt, hogy ilyen beruházásokra a 2014-2020-as ciklusban is fordítson forrást – mondta a miniszter. – Ennek eredményeképp több mint 300 milliárd forintot fog ilyen és ehhez hasonló fejlesztésekre fordítani a magyar kormány. Egy ilyen jelentős beruházás várható kicsit lejjebb majd a Tiszán.

A Szamos-Kraszna-közi árvízszint-csökkentő tározó a Vásárhelyi Terv részeként épült meg két év alatt 17,5 milliárd forintból. Ez már az ötödik kész árvízszint csökkentő tározó a Tisza völgyében. A tározók másfél millió ember biztonságáról gondoskodnak.
A hatodik, a Beregi-tározó jelenleg is épül, azt jövőre adják át.

Z. Pintye Zsolt